Стотици излязоха на протест в Стара Загора заради прегазено дете
Стотици излязоха на протест в Стара Загора заради прегазено дете / снимки: БГНЕС, DarikNews.bg
Стотици излязоха на протест в Стара Загора заради прегазено дете
72936
Стотици излязоха на протест в Стара Загора заради прегазено дете
  • Стотици излязоха на протест в Стара Загора заради прегазено дете

От 2 до 6 години лишаване от свобода може да получи шофьорът на джипа, който снощи около 19.00 ч. прегази 4-годишния Паоло на пешеходната зона в Стара Загора. Наказанието е предвидено в чл.343 от Наказателния кодекс, по който се очаква да бъде повдигнато обвинение на вече задържания Георги Сапунджиев.

Цветя отрупаха мястото, където снощи намери смъртта си детето. Трагедията обедини старозагорци, които поискаха по-строг контрол и справедливо наказание за шофьора.  Той има бизнес със строителни материали, състезател е по стрелба с лък, баща е на две деца. Едното от тях учи в същото училище, близо до което стана трагедията. Сапунджиев трябвало да прибере детето си след учебните занятия. Направил обратен завой и с мощното си возило прегазил 4-годишното момченце.

Семейството на Сапунджиев живее в старозагорското село Змейово от около шест години. Някои от съседите ги описват като много добри хора, услужливи, но други споделят, че мъжът е „отмъстителен и злобен човек”.

Стоян Трифонов припомни случая от 2011 г., когато Георги беше замесен в скандал по време на предизборната кампания. Тогава Трифонов беше кандидат за кмет на селото. „Моето семейство е едно от зачернените от Георги Сапунджиев. На 15 август той удари  дете от ромски произход, след което роми пребиха него. Още същата вечер двамата с моя опонент скалъпиха историята, че аз съм пребил Сапунджиев. Осъден съм на една година условно”.

„Шофьорът е задържан за 24 часа, образувано е досъдебно производство. Предстои повдигането на обвинение по чл.343 от Наказателния кодекс. Той гласи, че при управление на моторно превозно средство е нарушил закона за движение по пътищата и е причинил смърт. Предвиденото наказание е от 2 до 6 години лишаване от свобода”, уточни пред Дарик говорителят на Окръжна прокуратура Нейка Тенева.

Стотици излязоха на протест в Стара Загора заради прегазено дете
netinfo

Инцидентът, който потресе цяла Стара Загора, стана снощи около 19,00 часа. на ъгъла на ул. „Кольо Ганчев” и булевард „Цар Симеон Велики” близо до училище „Васил Левски” и в началото на пешеходната зона на града. Детето е било с родителите си Иван и Красимира и сестричката си Анжела и е карало велосипед. Семейството дълги години е очаквало появата на дете и след инвитро процедура се раждат близначетата.

Заедно с Паоло и Анджела колело е карало и друго дете, чиито родители са били само на няколко метра зад малчуганите. Хората, които са свидетели на инцидента споделят, че шофьорът на джипа е предприел обратен завой на булевард „Цар Симеон Велики” и е прегазил детенцето с предницата на мощното возило.

Трагедията е станала пред погледите на десетки старозагорци, които по това време се разхождали по пешеходния булевард. Според някои от тях джипът се е движил с много висока скорост. Пак те споделят, че минути след инцидента, близки на убитото дете са удряли шофьора на джипа. Веднага след това той бил изведен от мястото на произшествието с патрулка. От снощи е настанен в отделението по Неврохирургия в старозагорската болница. Оплакал се е, че бит, повръщал, но според лекари травмата не е животозастрашаваща.

На мястото на инцидента снощи дойдоха заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов и областният управител Живка Аладжова. Аладжова незабавно организира среща с окръжния прокурор на Стара Загора Константин Тачев и директора на Областната дирекция на МВР Иван Чолаков и изрази готовност за съдействие.

Часове след трагедията гражданите на Стара Загора пък се организираха за протест срещу безобразията по пътищата. От рано тази сутрин те поставят цветя и запалени свещички на мястото, където бе убит четиригодишният Паоло. От близкото училище – СОУ „Васил Левски” излязоха деца, които поставиха своите цветя и споделиха, че неведнъж са ставали свидетели на преминаващи с висока скорост автомобили."Родителите ни всеки път ни предупреждават да внимаваме, тъй като колите се качват и по тротоарите", разказаха те.

Стотици излязоха на протест в Стара Загора заради прегазено дете
netinfo

Гражданите поискаха спазване на забраната за движение, която е в сила за участъка на улица „Кольо Ганчев” от улица „Генерал Гурко” до булевард „Цар Симеон Велики”. Те дадоха пример като символично заградиха участъка с цветна верига.

На мястото на трагедията дойде и цялото общинско ръководство, начело с кмета Живко Тодоров. Те също поставиха цветя и изразиха съпричастност със семейството на убитото детенце. Знамената на община Стара Загора днес са спуснати на половина.

Кметът Живко Тодоров обеща, че участъкът от улицата, на която стана трагедията - „Кольо Ганчев" от улица „Генерал Гурко" до булевард „Цар Симеон Велики",  ще бъде затворена за движение. „Забраната важи и в този момент, но заради безотговорност и ниска култура от страна на шофьорите забраната се пренебрегва. Веднага ще поставим бетонни кашпи, които да ограничават преминаването на автомобили", обясни градоначалникът.