Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев / БГНЕС
Според бившия председател на КФН държавата е претърпяла загуба за десетки милиони левове
Сделката за EVN е пример за брутална пазарна манипулация, заяви главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

В качеството си на бивш председател на Комисията по финансов надзор (КФН) в период 2010 – 2016 година Стоян Мавродиев даде показания пред Специализирания наказателен съд по делото, образувано заради продажбата на държавния дял от EVN.

Трайков с каска в съда, Прокопиев с инфо за заплаха

Подсъдими по него са бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, на които прокуратурата повдигна обвинени заради занижените цени на сделката. С обвинение по делото се сдоби и бизнесменът Иво Прокопиев, който според прокуратурата е подбудил Дянков през 2010 година да разпореди на шефа на агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в EVN на консултантската фирма „Булброкърс“. Целта, според държавното обвинение, е била инвестиционният посредник за продажбата на миноритарния дял да получи облага от над 1,2 млн. лева.

„Аз многократно казвам през годините, че това е класически пример за брутална пазарна манипулация, довела да сериозно нарушение на интересите на българската държава, изразяващо се в загуба на десетки милиони левове.

От една страна, това е нанесло щети на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – препятствало е възможността тези средства да отидат за полезни дейности“, коментира след съдебното заседание Мавродиев.

Според него заради действията на „Булброкърс“ страната ни не е успяла да постигне реалната пазарна цена, на която да продаде оставащия държавен дял на енергоразпределителното дружество, с което е значително ощетен държавният бюджет.

„След като направихме проверките на „Булброкърс“, след приключването на аукциона за продажбата на акциите на EVN, тогава се установиха всички тези нарушения“, уточни бившият председател на КФН.

Той обясни и механизма на пазарната манипулация.

„В рамките на кратко време – около 15 минути, се подават заявки за покупка на определени обеми акции, като цената се увеличава с около 1% на всяка следваща заявка. В крайна сметка тези сделки, по единично и в съвкупност, практически блокират възможността на останалите потенциални купувачи да си купят акции в този аукцион“, смята Мавродиев.

Според него това вариантите са били два. Първи – всичко купува EVN, а втори – блокиране на останалите оферти, така че никой друг да не може да купи акции, което на практика проваля на практика аукциона. „Очевидно се е реализирала хипотезата по вариант едно“, заключи Стоян Мавродиев.