Според Костов уволнението на Мирослава Тодорова е политическа поръчка
Според Костов уволнението на Мирослава Тодорова е политическа поръчка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Според Костов уволнението на Мирослава Тодорова е политическа поръчка
55199
Според Костов уволнението на Мирослава Тодорова е политическа поръчка
  • Според Костов уволнението на Мирослава Тодорова е политическа поръчка

Висшият съдебен съвет изпълни политическа поръчка с уволнението на съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите в България, се казва в позиция на Синята коалиция, прочетена от парламентарната трибуна от съпредседателя на обединението Иван Костов. По думите му съветът прилага двоен стандарт. Уволнява един съдия за забавени мотиви на дела, прави забележка на друг за 42 сходни нарушения, посочи той.

„Месеци наред вътрешният министър Цветан Цветанов води публична война с уволнената съдийка. Под формата на загриженост за съдебната система министърът се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници. Синята коалиция не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова”, посочи Костов в парламента.

„Премиерът Борисов набеди обезличения Висш съдебен съвет в провокация. Ние считаме, че сме изправени пред най-груба провокация. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка Цветанов. Техните цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС; да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и изберат нов послушен ВСС”, заяви още той от трибуната.

„Синята коалиция предупреждава, че провокациите на управляващите спрямо независимата съдебна власт ще доразрушат българската съдебна система и ще се отразят негативно на образа на нашата страна”, завърши той позицията на коалицията.

Вчера Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Днес в столицата над 150 души излязоха на протест в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова пред сградата на Висшия съдебен съвет в София. Голяма част от тях са нейни колеги, което превръща събитието в първия протест на магистрати у нас.