/ Георги Димитров
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието (МП).

Споразумението урежда сътрудничеството между министъра и синдикатите при осъществяване на социалния диалог в правосъдното министерство за гарантиране и защита на служебните, социално–икономическите и професионални права и интереси, и за подобряване на жизненото равнище на държавните служители в ГДИН и ГДО, които са членове на синдикатите. То се сключва за срок от три години и влиза в сила от днес.

Документът подписаха председателите на Съюза на синдикални организации в системата на Министерството на правосъдието – Иван Иванов, Синдикат на служителите на затворите в България – Ясен Тодоров, Синдикат „Охрана“ – Петко Чалъков, Синдикат на пенитенциарните служители – Иван Иванов, както и на новоучредените Синдикат на служителите в Министерството на правосъдието – Ваня Тихова и Синдикат на служителите в ГДИН – Пролет Николова.

„Благодаря за инициативата и извършената работа. Споразумението е в общ интерес, каза министър Зарков. 

На среща в Министерството на правосъдието вчера между министър Крум Зарков, професионалните ръководства на ГДИН и ГДО, представители на всички синдикати от системата, бяха начертани спешни действия за защита на служителите в местата за лишаване от свобода и в арестите, заради зачестилите случаи на агресия спрямо тях. Беше създадена работна група, която трябва да обсъди конкретни и незабавни мерки за организация на защита на служителите и да бъдат набелязани на законодателни промени, ако се налагат такива, съобщиха от МП. 
Рени Никифорова/БТА