Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу 12 от групата за „мокри поръчки”
Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу 12 от групата за „мокри поръчки” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 12 души за организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици, лихварство и трафик на хора, съобщиха от прокуратурата.

В задържането на обвиняемите е участвал полицейски екип от СОБТ.

На ръководителя на групата - Васил Василев са повдигнати обвинения за още две престъпления: за подбуждане към умишлено убийство на Теодор Неофитов и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. На извършителя на убийството на Неофитов - Милчо Петров е предявено обвинение за престъпление.

На Борислав Николов е повдигнато обвинение за незаконно притежавани устройства за негласно събиране на информация. У него са намерени дигитален часовник с камуфлирани микрофон и камера, USB кабел, както и дигитална химикалка с камуфлирана видеокамера.

На 16 август 2013 г. при специализирана полицейска операция бяха задържани осем души. Въоръжената организирана престъпна група, осъществявала дейност, свързана с черно тото, наркоразпространение и лихварство и извършвала поръчкови убийства, бе неутрализирана при специализирана полицейски операция. При извършените обиски и претърсвания бяха иззети оръжия, боеприпаси и бронежилетка. Извършена бе ексхумация на тленни останки.

Няколко дни след операцията, Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу 11 участници в организираната престъпна група, създадена с цел убийства и разпространение на наркотици. В ареста останаха двамата сочени за тартори на бандата - Васил Василев, известен като Бай Васо, който е баща на убития наркобос с прякор Райко Кръвта, и Милчо Петров -Чироза.

Групата е действала от 2004 г. до 16.08.2013 г. на територията на България, в градовете Перник, Радомир и София. Занимавала се е предимно с разпространение на наркотици, както и убийства.