Специална комисия към ВСС да провери фактите в записите, надхвърлящи работата на Кокинов
Специална комисия към ВСС да провери фактите в записите, надхвърлящи работата на Кокинов / Sofia Photo Agency, архив
Специална комисия към ВСС да провери фактите в записите, надхвърлящи работата на Кокинов
63691
Специална комисия към ВСС да провери фактите в записите, надхвърлящи работата на Кокинов
  • Специална комисия към ВСС да провери фактите в записите, надхвърлящи работата на Кокинов

Специална комисия към Висшия съдебен съвет трябва да провери онези факти в изнесените записи, които надхвърлят работата на Николай Кокинов и засягат общите въпроси за това как функционира прокуратурата и съдебната власт изобщо. Това смята Калин Калпакчиев, член на Съдебния съвет.

В интервю за Дарик той съобщи, че е предложил създаването на такава комисия.

Минути преди да стане ясно, че този следобед се свиква извънредно заседание на ВСС, Калин Калпакчиев обясни, че се търси възможност за провеждане на такова заседание преди празниците. На него съдебният съвет би могъл да приеме оставката на Николай Кокинов като градски прокурор, а процедурата за освобождаването му и като магистрат би отнела повече време.

„Срещу Николай Кикнов вече се води едно дисциплинарно производство за нарушения, свързани със случайното разпределение на преписките в Софийска градска прокуратура. Така че това производство, което вече се води срещу него, е пречка да му бъде гласувана, приета оставката като магистрат. По отношение на оставката като градски прокурор - няма пречка тя да бъде приета", добави Калпакчиев.

„Очевидно тече паралелна проверка и в прокуратурата, такава следва да бъде проведена и във Висшия съдебен съвет, но тук ми се иска да кажа, че освен проверката по отношение на прокурора Кокинов, съдържанието на записите не показва, че там се разкриват тревожни данни, които надхвърлят дейността на конкретния прокурор, а засягат изобщо функционирането на прокуратурата и на съдебната власт, включително и на Висшия съдебен съвет, които според мен също трябва да бъдат проверени. Не можем да ги подминем", категоричен бе Калин Калпакчиев.

Той подчерта, че ще настоява да бъде създадена специална комисия към ВСС, която да провери и да даде заключение по отношение на фактите, които се съдържат в разговорите, които надхвърлят дейността на прокурора Кокинов: „Касаят общите въпроси за функционирането на съдебната власт. За това как се извършват кадрови назначения, как се търгуват дела. Това са една малка част от излезлите проблеми. Естествено, че подлежи на установяване и в едно бъдещо дисциплинарно производство, наказателното, което прокуратурата ще води, как се е случил записът, какъв е неговият източник. Но това е само малка част от проблема. Големият проблем е именно съдържанието на тези разговори и те трябва много внимателно да бъдат анализирани".