/ БТА
Свещи в памет на загиналите в Израел след терористичната атака на "Хамас" бяха запалени пред Паметника на Спасението на българските евреи в София.

В началото беше запазена минута мълчание в памет на жертвите. След това прозвучаха химните на България и Държавата Израел, като и двата бяха изпяти от присъстващи хора. Пред Паметника на Спасението бяха оставени и цветя. Свещ запали и посланикът на Държавата Израел Йосеф Леви Сфари.
 

жертви Израел свещи
БТА



"Стотици израелски мъже, жени, деца и възрастни бяха избити от нечовешки същества - животни, зверове. Вчера нашият президент Херцог каза, че това е бил най-ужасният ден за еврейския народ от Холокоста насам. Не можем да позволим това да се повтори, ще отвърнем", заяви посланикът на Израел Йосеф Леви Сфари.

"Но сега е и време за възпоменание и скръб. Настояваме нашите мъже и жени (отвлечени от Хамас - бел. ред.) да се върнат. Настояваме да се върне 85-годишната жена в инвалидна количка, животът ѝ започва в Холокоста, а сега, на този етап от живота си на 85-годишна възраст, тя отново се озовава в положението на заложник, този път в Газа. Настояваме те да се върнат!", каза още посланик Сфари.

Еврейският народ е силен и ще превъзмогне и това. Ние ще победим не само заради Държавата Израел и евреите, а защото срещу тероризма трябва точно това - безпощаден отговор и безпощадна борба, заяви Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите.

Бяха казани и молитва за мир и молитва за това отвлечените хора да се завърнат по домовете си.
 

жертви Израел свещи
БТА



Израелски военен служител обяви по-рано, че броят на жертвите от изненадващата атака на "Хамас" в събота вече е над 1000.

Бригаден генерал Дан Голдфус обяви днес актуализираните данни на брифинг. Това е най-смъртоносната атака в историята на еврейската държава, отбелязва АП. Това означава, че сегашната атака срещу Израел надхвърля по размери всички останали съвременни ислямистки нападения по Запада с изключение на атаките от 11 септември 2001 г., посочва Ройтерс.
Николай Трифонов/БТА