Софтуер следи кой живее в студентските общежития
Софтуер следи кой живее в студентските общежития / cнимкa: Sofia Photo Agency

С правителствено решение във всички студентски общежития ще бъде въведен специален софтуерен продукт за поддържане на електронна база данни, съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Кабинетът прие наредба за ползване на студентските общежития и столове. С приемането й на първо място ще се увеличат правата на студентските съвети по управлението на общежитията, подчерта министър Вълчев.

Той допълни, че с въвеждане на софтуерната програма по всяко време ще има информация за свободните стаи във всяко общежитие и за разпределението на студентите по стаи.

Според Даниел Вълчев по този начин ще се ограничи до минимум нерегламентираното отдаване на стаи на хора, които не са студенти. По последни данни над 5% от всички стаи във всяко общежитие не са заети по предназначение. "Модерната софтуерна система ще даде възможност първо да бъдат настанени самите студенти", категоричен бе образователният министър.

По думите му извършването на ремонти в общежитията не би трябвало да води до увеличаване на наемите, когато това се случва със средства на държавния бюджет.

Приетата наредба предвижда още да бъдат ограничени размерите на наемите, както и разходите на студентите като цяло.