Софийски градски съд спря иска на „Алфа банк” да поеме контрол над „Икономедиа”

Софийски градски съд спря иска на „Алфа банк” да поеме контрол над „Икономедиа”
Софийски градски съд спря иска на „Алфа банк” да поеме контрол над „Икономедиа” / Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд (СГС) спря искането на "Алфа банк" да поеме контрол над "Икономедиа" АД. Искането на банката беше за пристъпване към изпълнение на залог и назначаване на управител на дружеството-издател на "Дневник" и на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily". Определението на съда е от днес и е окончателно.

Състав с председател съдия Десислава Добрева приема, че е налице висящо исково производство между "Алфа банк" и "Икономедиа" и съответно в дружеството не трябва да настъпват промени. "Търговският регистър не може да впише това обстоятелство, докато съдът не се произнесе по спора между банката и "Икономедиа", коментира адвокат Явор Маноилов, който представлява "Икономедиа".

"Икономедиа" оспорва, че банката е имала право да започне изпълнение върху особения залог. Към момента на подаване на иска компанията е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план, информира „Дневник". Съдът трябва да реши дали кредитът на "Икономедиа" е бил изискуем към момента на предявяване на иска на банката.