/ пресцентър, МВнР
Повод за срещата е оскверняване на българските символи в Битоля
Във връзка с пореден акт на оскверняване на български национални символи в Република Северна Македония, временно управляващият посолството на страната в София бе извикан в Министерството на външните работи, където му бе връчена протестна нота. Това съобщават от МВнР. 
 
В рамките на проведения разговор между директора на дирекция "Югоизточна Европа" на МВнР Ваня Андреева–Малакова и временно управляващия посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски бе заявено, че на 28 август 2021 г. българската страна е констатирала увреждане на пилона и отстраняване на знамето на Република България, поставено до офиса на службата по търговско-икономическите въпроси към генералното ни консулство в Битоля. Изразено бе дълбоко възмущение от този инцидент.

Подчертано бе, че всяко действие, израз на омраза срещу друга държава или нейните граждани, противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества и пречи на утвърждаването на добросъседски отношения. Отчетена бе своевременната публична реакция на МВнР на Република Северна Македония, в която остро се осъжда вандалския акт и се поема ангажимент за разследване и подвеждане под отговорност на извършителите.
 
В хода на срещата беше изразена отново загрижеността на българската страна от зачестилите случаи на атаки и проява на агресия, провокирани от омраза към България, включително спрямо граждани на Република Северна Македония с български произход или такива, симпатизиращи на страната ни.
 
МВнР