Сняг вали на много места в страната, карайте внимателно!
Сняг вали на много места в страната, карайте внимателно! / БГНЕС, архив

Жълт код за нови снеговалежи, поледици и вятър е обявен за 17 области в страната. В областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян се очакват нови валежи от сняг, снежната покривка ще се увеличи с около 10 см. Значителни ще са валежите от сняг в планинските райони, като там снежната покривка ще се увеличи с около 20 см, на места и повече

Сняг вали в областите Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Плевен, Смолян, Хасково както и в района на проходите "Шипка", "Предел", "Република"; Разлог, Банско, Баня, Черна Места, Гоце Делчев (област Благоевград); Босна, Малко Търново; Луковит, Дерманци ,Ловеч, Летница (област Ловеч); Церово и Сестримо (област Пазарджик); Кърнаре, Карлово, Първомай, Брезово, Граф Игнатиево (област Пловдив); Сливен и Твърдица (обл. Сливен); в област София.

Снегът продължава да трупа, жълт код за 17 области в страната

Пътните настилки в страната са предимно мокри и заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Температурите са в интервала от минус 10 до плюс 4 градуса.

Ограничава се движението на тежкотоварни МПС над 12 т. по пътя София-Монтана в посока София на територията на област Монтана, поради обилен снеговалеж в област София.

Ограничено е движението на МПС над 12 т по пътя Русе-Силистра поради снегонавявания, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ограничено е движението на всички видове МПС по пътя Варна-Шумен от с. Неофит Рилски до границата с област Шумен и по пътя Ветрино-Добротич поради снегопочистване. Отпада ограничението за движение на МПС над 12 т по пътя Ботевград-Враца.Авария на далекопровод остави отново няколко населени места в общините Смолян и Мадан без ток. Аварията е от тази сутрин, като са засегнати населените мeста по уста Влахово и Търън в смолянско , както и в района на Средногорци, общ. Мадан. За проблема потвърдиха и от електроразпределителното дружество.

„Да, има такъв проблем, като изключването е от тази сутрин. Според колегите няма тежка аварийна ситуация, като обстановката в останалата част на област Смолян е нормална", коментира пред Дарик говорителят на EVN Крум Косев.

Стана ясно още, че проблемите със захранването селата в Рудоземско, Баните и в района на Могилица в община Смолян, са вече решени и селата имат електричество. Пътната обстановка на територията на област Смолян е нормална и проходима при зимни условия, съобщиха от Областна пътно управление в Смолян.

Според тях, единствените ограничения на този етап са за товарните автомобили полуремаркета през проходите „Печинско" и „Рожен", където те трябва да са задължително с вериги. През „Превала" камионите могат да се движат само без ремаркета и полуремаркета. Има ограничения и по пътищата - Батак-Доспат от граница с обл. Пазарджик до разклон за Сърница, където товарните МПС - та трябва да са без ремаркета и полуремаркета, в участъкът Девин-Доспат-Гоце Делчев - всички товарни коли трябва да са задължително с вериги, както и по пътя Девин-Махалково.

Остава в сила и изискването за вериги на всички автомобили да са с вериги на територията на община Рудозем. „През нощта нямаме регистрирани инциденти пре нас", категорични бяха от дежурната част на пътната служба в Смолян. Новата настилка, която е наваляла през ноща е от 5 до 10 см. „Съветваме шофьорите, които тръгват днес на път, задължително да имат вериги в колите си", коментираха отще от Областна пътно управление - Смолян.

Какво време ни очаква през следващите 10 дни?

През тази нощ екипите на фирмите, ангажирани със снегопочистването на София са извършили обработки със смеси против заледяване на софийските улици, съобщиха от Столична община. Приоритетно се обработват опасни и стръмни участъци и улиците, по които се движи градският транспорт.

Продължават обработките на Южна дъга, в районите "Средец" , "Нови Искър" и "Връбница", "Изгрев" ,Люлин" ,"Овча Купел" , "Банкя" , " Искър", "Панчарево", пътя към селата Бистрица, Железница и Плана, и пътя Вердикал и Клисура.

Екипи на фирмите почистват прилежащите към спирките пространства и подходите към подлезите. Избутва се снежна маса от пешеходната зона на бул. " Витоша" и площад " Света Неделя".

Градският транспорт се движи навсякъде при усложнена зимна обстановка.
В кризисните центрове на Столична община за бездомни хора през тази нощ са потърсили подслон 205 човека.

В ГД „Гранична полиция" е постъпила информация от гръцките власти, че поради силен снеговалеж пътищата за Серес, Килкис, Солун и Драма са затворени за товарни автомобили.

ГКПП - Кулата работи в нормален режим, всички превозни средства се пропускат, но, преминавайки на гръцка територия, камионите биват спирани до почистване на пътищата.