Смолян с най-много искания за обезщетения на репресирани
Смолян с най-много искания за обезщетения на репресирани / netinfo

Над 4 000 души от Смолянска област са поискали да бъдат обезщетени като репресирани от комунистическия режим. Изменението на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица дава възможност на правоимащите да получат пълния размер за всяка репресия в периода от 12 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. заради произход, политически убеждения и религиозни вярвания. Смолянска област е с най-много подадените заявления в страната.

През 1991-1994 г., когато за първи път се изплащаха еднократни обезщетения, броят на заявленията от репресирани лица също беше около 4 000. Тогава по-голямата част от хората получиха тавана на обезщетението – 25 000 лв., припомнят от Областна администрация.

Миналия месец областният управител Петър Фиданов определи комисия, която ще разгледа отделно всеки случай и приложените документи по новите заявления. Фиданов ще се произнесе със заповед по всяко искане.

Изплащането на парите ще става по банков път с пари от бюджета чрез Министерството на държавната администрация и административната реформа.