Сметната палата представи доклада си за работата на полицията
Сметната палата представи доклада си за работата на полицията / netinfo

Полицията не предоставя достатъчно качествена услуга на обществото. Липсва координация между различните звена и критерии за оценка на работата на отделните служители на МВР. Това са основните изводи в одитния доклад за изпълнението на стратегията за работа на полицията, изготвен от Сметната палата.

От ведомството предлагат заплащането на полицаите да се обвърже с техните резултати.

Петдесет и една са препоръките към министъра на вътрешните работи, които трябва да бъдат изпълнени до 30 октомври тази година, съобщи Румяна Георгиева, ръководител на отделение в Сметната палата. Сред най-фрапиращите пропуски в работата на полицията са недостатъчните действия за справяне с детската престъпност, пътнотранспортните произшествия и разпространението на наркотици.

Не липсват случаи, когато служителите на районните полицейски управления бавят или изобщо не отговарят на подадени жалби и сигнали на граждани, каза Лиляна Терзиева, шеф на одитния екип. Такава практика имали Второ РПУ в Пловдив и това в Първомай. По време на проверката си, служителите на Сметната палата дори установили, че често със закъснение се регистрират сигнали за престъпления, които дори вече са разкрити.

Така на практика се получавало, че неразкрити престъпления изобщо не се записват, допълни Румяна Георгиева. По думите й критиките на Сметната палата се споделяли от ръководството на МВР. Тя оповести резултати от социологическо проучване, според което 44% от хората у нас се чувстват застрашени.