Сметната палата: Партии преотдават помещения с огромна печалба
Сметната палата: Партии преотдават помещения с огромна печалба / netinfo

Сметната палата ще предложи промени в Закона за политическите партии с цел по-точно определяне на наемите, плащани от политическите формации за ползване на държавно и общинско имущество. Това каза председателят на ведомството проф. Валери Димитров, който представи одита на политическите партии за 2006 г. Според експертите от палатата необходимо е да отпадне забраната за дарения от фирми, изпълняващи обществени поръчки, както и да се облекчи процедурата за дерегистрация на партии.

Четири от парламентарно представените политически партии – БСП, НДСВ, СДС и ДСБ са получили дарение от фирми, спечелили поръчки.

По време на проверките експертите на Сметната палата са установили също, че 8 партии са преотдавали с огромни печалби предоставеното им от държавата или общините имущество. Става дума основно за офиси в големите градове, като надценката достига до 10 пъти. От ползващите под наем помещения 22 партии, 17 не са плащали наеми или са ги изплащали с повече от 3 месеца закъснение. Заради това нарушение договорите с тях ще бъдат прекратени, допълни Димитров. 40 формации пък са ползвали през миналата година помещения без да имат право.

200 наказателни постановления са издадени в резултат на одита, отчете още Димитров. Около 100 са бутиковите политически формации у нас, които реално не извършват дейност и искат да бъдат закрити. Процедурата за това обаче е сложна и скъпа и поради тази причина според Сметната палата се налагат законодателни промени.

До 4 декември във ведомството ще се приемат отчетите на участниците в местните избори. Законосъобразността на събраните и изразходваните средства ще бъде обект на одит на палатата през следващата година.