Служители на Министерството на външните работи протестират пред сградата на ведомството. Исканията им са за достойно заплащане в системата на МВнР и за достойно бъдеще на българската дипломатическа служба. 

Вчера отидохме да кажем на премиера, че искаме среща с него, имаме входирано писмо, очакваме среща, заяви пред медиите един от протестиращите. Искаме максимално бързо да се постигне писмено споразумение, че нашите искания ще бъдат удовлетворени, надяваме се преди Коледа, за да спрат протестите преди празниците, добави той.

БТА

Протестиращите водят постоянни разговори и с ръководството на МВнР. Ще предложим проект на споразумение и се надяваме в рамките на тази година да бъдат поне частично удовлетворени нашите искания. Ще предложим една пътна карта напред в месеците, за началото на следващата година, добави служителят на ведомството. 

БТА

Протестиращите очакват в най-скоро време частично удовлетворяване на първото им искане, свързано с увеличение на заплатите. Те се надяват на 30 процента увеличение на първо време. Очакваме до края на тази седмица да има задвижване по този въпрос, каза още той. 

Част от протестиращите влязоха и на пресконференцията на служебния министър на външните работи.

БТА

Вчера работещите в МВнР излязоха на протест на площад „Независимост“.

Служители на МВнР започнаха стачни действия в министерството на 2 декември с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване. 

Преди това, на 30 ноември, имаше едночасов протест с искане за достойно заплащане в системата. Тогава протестиращите хвърлиха жълти стотинки като израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.
Николай Трифонов / БТА