Служител на затворите и бивша барета арестувани при операция „Гастрольорите”
Служител на затворите и бивша барета арестувани при операция „Гастрольорите” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Петима души са задържани при операция "Гастрольорите", съобщи във Велико Търново вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Групата е арестувана в 4,30 ч. на излизане от къща в курорта "Св. Влас" с два сака, пълни с пари.

Сред задържаните са 37-годишен бивша барета, 32-годишен действащ служител в местата за лишаване от свобода към Министерство на правосъдието и 40-годишен криминално проявен, известен като Марлан, който има 31 регистрации за кражби, но само една шестмесечна присъда от 1989 г.

Престъпната група е била наблюдавана от полицията.

Преди три дни, когато собственикът на имота бил на ресторант, "гастрольорите" влезли в къщата, но не открили пари. При повторния им взлом, когато собственикът е в чужбина, престъпниците са арестувани.

Операцията е проведена при изключителна конфиденциалност от екипи на СДВР и ОД МВР - Бургас, каза министър Цветанов.

При обиск в дома на служителя на Министерството на правосъдието са открити автомат Калашников и пистолет със заличени номера, както и полицейска униформа, каквато той не би трябвало да притежава, посочи Цветанов.

В дома на бившата барета са намерени два пистолета, които са законно притежавани, но единият имал заглушител.

"Арестуваните при акция "Гастрольорите" са добре организирана и високотехнологична група за сложни кражби и обири", коментира за Дарик директорът на Бургаската полиция главен комисар Милен Димитров. При обиска са открити специални стълби, изкусно изработени шперцове, оксижен и други специални приспособления, доказващи, че групата е била отлично подготвена и оборудвана.