Сложиха кошчета с пепелници във варненските училища
Сложиха кошчета с пепелници във варненските училища / pixabay.com

Училищата във Варна бяха оборудвани с нови кошчета за боклук, към които има и пепелници, предаде Би Ти Ви. Придобивката се прие противоречиво, тъй като минувачите се питаха дали пепелниците са предназначени за непълнолетните.

Големите оранжеви кошчета за боклук с пепелници са поставени точно пред входовете на училищата.

Деца се дрогират в училище в Сливен? (ВИДЕО)

„Вместо да се борим срещу тютюнопушенето сред по-младите, ние им създаваме условия и удобства", коментира Нина Маринова, пенсиониран учител.

Директорът на едно от големите училища в града приема новите кошове просто като естетическо подобрение, тъй като е убеден, че край тях няма да има ученици.

„Те знаят, че от тази страна на тротоара го приемаме за пушене в района, а за пушене в района на училището вече се наказваме", посочи Петко Петков, директор на СОУ „Климент Охридски".

От кошчетата първи се възползваха родителите. По-хубаво е да има, отколкото да няма, смятат някои от тях.

Опасна дрога стана хит сред учениците

Именно сигналният цвят е причината да избере този модел. От общината поясниха, че са подменени хиляди кошчета из целия град.

„Не сме целели да оставяме кошчета с пепелници пред училищата, но този модел кошчета, които избрахме са такива - с пепелници. Разбира се, че нямаме за цел да стимулираме тютюнопушенето", отбеляза Тодор Иванов, заместник-кмет на Община Варна.

От общината подчертаха също, че кошчетата не са поставени вътре в дворовете на училищата.