Сливенска епархия с декларация срещу проф. Божидар Димитров
Сливенска епархия с декларация срещу проф. Божидар Димитров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Епархийските избиратели от всички духовни околии на Сливенска епархия излязоха с декларация срещу проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Декларацията е подписана единодушно на епархийско събрание, проведено на 14 юли от клирици и миряни от Сливенска, Бургаска, Ямболска Тополовградска, Карнобатска, Котелска и Малкотърновска духовна околия.

Епархийците са против предложението на проф. Божидар Димитров за извършване нова административна реформа в Българската православна църква, като Бургас да се обособи като самостоятелна епархия и да има свой митрополит.

„Ние, епархийските избиратели от всички духовни околии на Сливенска епархия, като изразяваме своето уважение към видния български професор, не споделяме неговите виждания за реформа в Българската православна църква и считаме, че изразеното от него становище е породено от местнически патриотизъм и категорично заявяваме, че административна реформа в диоцеза на Българската православна църква ще допринесе за ново разделение сред клира и православните християни. Изтъкваните от него причини за подобна реформа са неоснователни и нямат нищо общо с църковно-духовния живот в Бургаска духовна околия. Всеизвестно е, че Сливенският митрополит, в по-голяма част от годината пребивава на територията на Бургаска духовна околия и почти на всички големи църковни празници отслужва св. Божествена литургия в някои от православните храмове в населените места на Бургаска област, където обгрижва духовно православните християни", пише в декларацията.

Сливенска епархия, в диоцеза, на която влиза и днешната Бургаска област, е открита с учредяването на Българската Екзархия, по силата на чл. 10 на Султанския ферман от 28. февруари, 1870 година, и е утвърдена с чл. 6 на Екзархийския устав от 1871 година.

Учредена през 1870 година Сливенска епархия, ръководена от своя духовен наставник Сливенският Митрополит, вече 143 години, чрез своите свещенослужители, служители, църковни настоятели и въцърковени православии християни, изпълнява своята Божествена мисия за утвърждаване на духовна просвета, християнски нравствен живот и евхаристийно общение на Божия народ със своя Създател Господ Иисус Христос.

„Ние, епархийските избиратели от единната и неделима Сливенска епархия, се разграничаваме от становището на проф. Димитров и твърдо заявяваме, че оставаме и в бъдеще под архиерейския омофор и в евхаристийно общение с Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий и ще продължим да изпълняваме всички негови духовни и административни разпореждания"", пише още в документа.

Други новини от Сливен