Следващото правителствено пътуване ще бъде също с ТУ-154
Следващото правителствено пътуване ще бъде също с ТУ-154 / netinfo

С авариралия президентски самолет ТУ-154 ще продължи да се пътува, каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Според него до следващото посещение – на премиера Сергей Станишев в Молдова в средата на февруари, има достатъчно време, за да се направи техническа проверка и ремонт на самолета. С какво

Министър-председателят Сергей Станишев обясни, че ще се довери на експертната оценка за самолета.С какво ще се пътува е въпрос на целесъобразност и на преценка, каза Станишев.

До началото на 2009 година, когато ще започне използването на нови президентски самолети, ТУ-154 и „Фалкон” ще превозват българските делегации при визитите им в чужбина. Категорично отричам, когато е започнал полетът, самолетът да е бил в лошо техническо състояние, каза Петър Мутафчиев. ТУ-154 и екипажът му вече са получили разрешение за техническо кацане. Самолетът ще пътува до софийското летище на ниска височина и с отворен колесник, тъй като на летището на Азорските острови не е имало необходимата техника за ремонт. Тази повреда по принцип, зависи и каква е, но може да се отстрани и веднага.

Според Станишев в най-скоро време трябва да бъдат закупени самолет „втора ръка” в добро техническо състояние, както и чисто нов, който да се използва за медицински цели и да е полезен за цялата държава. Но това ще бъде ползвано, бих казал, от друго правителство не от това, каза премиерът.