Зимата дойде в част от България. Сняг покри столицата, няколко прохода, а прогнозите на синоптиците сочат, че сняг ще има в 9 области в Североизточна България. Зимна е обстановката по част от пътищата на страната.

На прохода „Шипка“ вали сняг и времето е облачно, съобщи за БТА Иван Иванов, дежурен оператор в Областното пътно управление (ОПУ) в Стара Загора.

Температурата е минус три градуса. Пътната настилка е заснежена и обработена, почиства се от три машини. Видимостта е намалена до 40 метра поради мъгла. Движението е без ограничения.

Жълт код за сняг, виелици и навявания в 9 области

В района на Прохода на Републиката е облачно, видимостта е добра. Температурата е минус два градуса. Пътят е заснежен и обработен, настилките се почистват от три машини, каза още Иванов и допълни, че на трилентовия път, на три километра след прохода, има аварирал ТИР. 

На 160-я километър на автомагистрала „Тракия“ едната лента е затворена поради пътнотранспортно произшествие, посочи още Иван Иванов. 

От ОПУ-Стара Загора призоват водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми.

Слаб сняг вали в областите: Бургас в района на проходи „Приморски и „Ришки“, Стара Загора в района на проходи „Шипка“ и „Република“, Сливен в планинската част и районите на гр. Котел и гр. Твърдица, Смолян високите участъци и Търговище в районите на гр. Антоново и гр. Омуртаг.

Бяла пелена: Сняг покри нощна София (СНИМКИ)

Пътните настилки са предимномокри, обработени при зимни условия.

Ограничена видимост поради мъгла до 100 м. има в района на проход „Петрохан“.

Над 60 снегорина разчистваха улиците на София през цялата нощ заради падналия сняг. Главните булеварди и улиците, по които се движи градският транспорт са обработени със смеси срещу заледявания.

Жълт код за снегоавалеж (снежна покривка с дебелина 2-10 cm), придружен с умерен и временно силен вятър, условия за виелици и навявания е обявен за 9 области у нас. Предупреждението за потенциално опасно време е в сила за областите Добрич, Варна, Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Велико Търново и Русе.

НИМХ