От днес започва практическото изпълнение на програмата на Министерския съвет за компенсиране на небитовите крайни потребители на свободния пазар за електрическа енергия като част от правителствените мерки в защита на клиентите срещу високите цени.

Кабинетът одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса

Министерството на енергетиката започва с подписването на типовите договори с всеки един от доставчиците на електрическа енергия за реализиране помощта по 110 лв. за всеки мегаватчас изразходвана енергия на всички небитовите крайни потребители на свободния пазар в България, заяви министърът на енергетиката Андрей Живков.

БТА

Живков обясни, че помощта за небитовите потребители ще влезе в сила след одобрение от Европейската комисия. Според него одобрение ще има още тази седмица.

Бизнесът и синдикатите искат спешни компенсации за високите цени на тока

Консуматорите, които все още не са фактурирали електроческата енергия, ще могат да се възползват. А тези, които са издали фактури, компенсацията ще им се начисли следващия месец, посочи министърът.

Информацията за договорите ще бъде публикувана на сайта на министерството на енергетиката.

Чакам министъра на финансите да се върне от Париж и започваме да говорим, отговори министърът на енергетиката, запитан за компенсирането и на битовите потребители на природен газ.