Задържани са общо седем души
След акция в бургаския квартал „Победа”: Разкриха множество кражби, задържаха телефонен измамник, съобщиха от полицията.

МВР

При операцията за противодействие на конвенционалната престъпност, осъществена днес от служители на отдел „Криминална полиция“, Специализирани полицейски сили при ОД на МВР-Бургас и служители от Първо Районно управление-Бургас под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура, са проверени множество адреси, обитавани от криминално проявените.

МВР щурмува ромския квартал „Победа“ в Бургас, осем са задържаните (СНИМКИ)

Намерени и иззети са различни вещи - предмет на престъпления, сред които: домакински електроуреди, инструменти, машини, медни кабели и проводници и други. Към момента се установява съпричастността на задържаните и към извършени в последните дни кражби от частни домове и офиси на територията на Бургаска община.

Двама от задържаните вече са с повдигнати обвинения и мярка „задържане за срок до 72 часа”. Един е приведен в бургаския затвор с мярка „задържане“, постановена от Бургаски районен съд.

Предстои повдигането на обвинения спрямо трима от мъжете, осъществили кражби освен на територията, обслужвана от Първо Районно управление-Бургас, и на територията на Второ Районно управление.

МВР

Сред задържаните е и 31-годишна криминално проявена, осъществила през годините множество кражби с цел набавяне на финансови средства за закупуване на наркотици.

Тя е и съизвършител на кражбата на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и на антични глинени предмети, експонирани в Националната художествена академия в Ахтопол - т.нар. "Гръцко училище". Престъплението е извършено на 10 юни и неин помагач бил 33-годишен бургазлия.

Двамата проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение, като в момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да възпрепятстват осъществяването на криминалното деяние.

16 души са задържани при спецакция срещу битовата престъпност в Гоце Делчев и района

Смятали да пласират откраднатите ценни монети и глинени предмети, а парите да им послужат за закупуване на наркотични вещества. Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица.

Сред откритите ценности са: бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити - гривна, обеци и копчета. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета - тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр. с лика на Александър Велики.

МВР

В хода на операцията е задържан и участник в измамна телефонна схема - оказване на съдействие на полицейски служители за задържане на телефонни измамници, осъществена на 30 юни - 60-годишна жена от бургаския комплекс „Изгрев” се е простила със 7500 лв. и 20 грама златни накити.

Задържаният е на 19 години от поморийското село Бата. По думите му, след вземане на парите и златните накити, с таксиметров автомобил се е придвижил до Арбанаси, където на нарочно място в гориста местност оставил взетите от измамената вещи.

В резултат на бързите полицейски действия на служители от отдел „Криминална полиция” и Пето Районно  управление-Бургас парите и златото са открити и ще бъдат върнати на измамената бургазлийка. Мъжът е с повдигнато обвинение, като срока за задържането му е до 72 часа.