/ iStock/Getty Images
Специализираната прокуратура обвини шестима за изнудване на бизнесмен. Те са били престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки, и за пране на пари в големи размери. Групата е неутрализирана при съвместни действия на Специализираната прокуратура и СДВР, като събраните до момента доказателства сочат, че тя е действала от януари 2017 г. Това съобщиха от прокуратурата.

При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната й дейност. В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети (много от които с нумизматична стойност), чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля четири млн. лева. В трета касета са намерени 565 000 евро в брой. Иззети са шест луксозни автомобила, за които също има данни, че са придобити чрез престъпна дейност, се посочва в съобщението.

Спецсъдът върна делото срещу Митьо Очите на Специализираната прокуратура

В него се уточнява, че обект на изнудване е бил бизнесмен с мащабна дейност, в т. ч. извън страната. Групата опитала да присвои целия му бизнес, като използвала заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи. По този начин участник в групата прехвърлил в своя сметка значителна сума на бизнесмена, депозирана легално в чужда банка. Средствата обаче били блокирани и групата не успяла да ги присвои.

На трима от участниците са определени парични гаранции от по 150 000 лева. На другите трима е наложено прокурорско задържане до 72 часа, предстои да се реши дали за всеки от тях да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", посочват от прокуратурата.
 
БТА