След 18 дни без влакове възникна спор дали стачката е законна
След 18 дни без влакове възникна спор дали стачката е законна / снимка: Sofia Photo Agency, архив
18-и ден без влакове. Законна или не е вече стачката в БДЖ?
47983
18-и ден без влакове. Законна или не е вече стачката в БДЖ?
  • 18-и ден без влакове. Законна или не е вече стачката в БДЖ?

Стачката в железниците продължи 18-ти ден, въпреки твърденията на БДЖ, че от днес тя е незаконна. В интервала между 8 и 16 часа са спрени 104 влака от общо 160 по новото разписание за движение. Заради стачните действия железниците промениха графика на влаковете. Пред Дарик синдикалистът Петър Бунев съобщи, че това е нарушение на арбитража, а не продължаващото недоволство на бранша.

От полунощ влезе в сила новият график за движение на влаковете, определен от БДЖ. От дружеството са категорични, че всякакви арбитражни решения за стачката са вземани при стария график. Следователно, при влизане в сила на новия, решенията нямат никакво действие, а стачката е незаконна, смятат от БДЖ.

Отговорът на Петър Бунев: „Как ще е незаконна?! Ние имаме нашите становища след консултации с юристи, с арбитрите. Стачката е законна и продължава. За нас това е поредният опит за натиск и за разколебаване на хората". Попитан докога стачката ще продължи и дали ще бъде променен начинът за стачни действия, имайки предвид, че БДЖ сменява графика на влаковете именно заради действията на стачкуващите, той каза: „Точно това е проблемът, че ние няма как да променим начина, защото решението на арбитъра е задължително и за двете страни и ние го спазваме от първия до последния ден. Зависи от хората, всеки ден се консултираме. Когато се вземе решение, тогава. Засега стачката продължава. Нямаме основание за прекратяване".

Утре ще е и поредният кръг от преговори. Междувременно, вече 925 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството да бъдат освободени срещу шест работни заплати.