Слаб сняг превалява в областите Разград и Стара Загора
Слаб сняг превалява в областите Разград и Стара Загора / снимки: Impact Press Group

Слаб сняг превалява в областите Разград, София (магистралите „Тракия” и „Хемус”), Стара Загора (Проходът на  Република). Снегонавяване има в област Силистра. Това съобщават от Агенция „Пътна  инфраструктура” в информация за пътната обстановка към 17.30 ч.

Слаб вятър духа в областите Сливен, Разград, Търговище, София, Варна, Силистра, Шумен, Бургас и на  Петрохан. Пътните настилки са предимно мокри, на места сухи, заснежени, заледени, обработени и опесъчени. Пътните настилки на автомагистралите „Тракия”, „Хемус” и „Люлин” са сухи, на места мокри. На магистрала „Марица” пътната настилка суха, частично заснежена и обработена.

Затворени за движение остават проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки и Троянски. През Дюлинския проход е забранено движението на товарните МПС, леките трябва да се движат с вериги. През прохода Вратник е забранено движението на товарни МПС над 10 т. Всички превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. През Айтоския проход е забранено движението на превозни средства над 20 т. по стоманен мост на р. Казан дере.

Забранено е движението на моторни превозни средства 10 т  до 31 март през прохода Шипка. Забранено e движението на товарни автомобили над 10 т през прохода Петрохан, за разрешените без ремаркета и полуремаркета. В прохода Превала товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.

В цялата страна за вторник - 31 януари, е въведен оранжев код заради очакваните ниски температури. Прогнозираните метеорологични явления са с голяма интензивност, възможни са щети и жертви.

Слаб сняг превалява в областите Разград и Стара Загора
netinfo


Тази сутрин в 15 станции в България бяха измерени минимални температурни рекорди за деня, съобщиха от НИМХ при БАН. Най-ниската температура от -24 градуса е измерена в Чирпан, -18,8 са показвали термометрите там през 1933 г. Във Видин  отчетоха -20,3 градуса, като досега рекордът на този ден е бил през 1946 г. - -15,5 градуса.

В Монтана, Оряхово, Свищов, Ловеч и Велико Търново толкова студено не е било от 1961 г. Тогава са измерени от -18 до -13 градуса, а тази сутрин са измерени с 2-3 градуса по-ниски температури. Сред останалите места с отрицателни температурни рекорди се наредиха Варна, Елхово, Кърджали, Ново село и Разград. В София беше отчетена стойност от -15 градуса, а най-високата температура измериха в Сандански - -5 градуса.

Според прогнозата дневните температури в Северна България ще варират от минус 10 и минус 14 градуса, в Южна и по Черноморието - предимно между минус 4 и минус 9 градуса. В Добричка, Варненска и Бургаска области ниските температури ще бъдат придружени от силен вятър, което усилва усещането за студ.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.