Йордан Цонев изгони Настимир Ананиев от днешното заседание
Със скандал започна втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

БГНЕС

Председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП.

БГНЕС

От ПП обвиниха Йордан Цонев, че не спазва правилника на парламента и блокираха трибуната на НС. Преди това Мирослав Иванов от ПП направи процедурно предложение за разместване на дневния ред, което обаче Цонев не подложи на гласуване с аргумента, че е започнало разглеждането на точката за Изборния кодекс.

Парламентът обсъжда промени в Изборния кодекс

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

"Трябва да се спазват правилата", скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна.

БГНЕС

Цонев, обаче, разпореди да започнат изказвания по законопроекта.

"Изберете дали да направите изказвания от трибуната или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна няма да промените нищо", заяви Цонев.

ДПС: ПП предложиха сделка, ако не подкрепим хартиената бюлетина

Стою Стоев от ПП отправи предложение към Цонев: "Вие самите да преразгледате наказанието на Ананиев, защото ако продължите така, няма как да имаме конструктивен диалог относно Изборния кодекс. Предлагаме отлагане на разглеждането на промените по ИК за следващо заседание на НС". Предложението му за отлагане на разглеждането на законопроекта не бе прието със "121" гласа против и 98 "за".

Мустафа Карадайъ от ДПС пък предложи обсъждането да е днес, защото пет от седем партии са дали своето съгласие. "ПП вървят от зле на по-зле, нека всеки един да изложи своите аргументи, както е редът за работа на НС", уточни Карадайъ.

Асен Василев от ПП пък поиска отстраняването на Карадайъ за обида на 500 000 граждани. "За разлика от вас аз прекарах 18 часа в Правна комисия, където се направиха безобразни промени в ИК, а вие не бяхте там", подчерта Василев.

След многократни призиви от страна на ПП председателстващият Цонев все пак отмени наказанието с изгонване на Ананиев

 
БГНЕС, БТА