/ БГНЕС
Годишният доклад на правосъдното министерство за делата срещу България, заведени пред Европейския съд в Страсбург, стана повод за скандал в парламента.
 
Равносметката от доклада е - 623 жалби срещу страната за 2017 г., 65 постановени решения, 31 от които - осъдителни. Опозицията се закани да заведе искове срещу политиците, които имат вина именно за осъдителните решения.
 
„И няма нищо лично, но питам Ви: кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 000 евро? Кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан  Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 000 евро. Интересно ще е”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Антикорупционната комисия ще може да конфискува имущество и при прекратени производства

 
Когато Вие осъдите себе си за "Техноимпекс", тогава питайте Борисов. Когато Вие осъдите Румен Овчаров за „Белене”, тогава питайте Бойко Борисов кога ще осъди Цветанов”, каза в отговор депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.
 
„Да възложат на министъра на финансите и той да заведе иск срещу Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Така пише в българските закони и така се учи в първи курс на Юридическия факултет. Всичките ви други шикалкавения са приказки на вятъра и наистина не сте видели още нашето управление. Аз неслучайно се изправям пред гражданите и казвам, че тези искове ще бъдат заведени, независимо към кого са и за кой период за управлението на България се отнасят”, коментира Нинова.

България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на съда в Страсбург
 
„Три пъти ходите на избори през последните 10 години. Три пъти червен картон ви дават. А вас не ви искат. Не на черна, а и на бяла кобила да се качите – винаги ще падате от нея”, отговори депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.
 
 
nova.bg