Сините искат отзоваването на посланиците, агенти на ДС, БСП против
Сините искат отзоваването на посланиците, агенти на ДС, БСП против / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините искат отзоваването на посланици, агенти на ДС
36192
Сините искат отзоваването на посланици, агенти на ДС
Атанас Мерджанов
  • Сините искат отзоваването на посланици, агенти на ДС
  • Атанас Мерджанов

Да бъдат отзовани всички посланици на България, за които комисията по досиетата обяви, че са били сътрудници на бившите тайни комунистически служби. Това поискаха от Синята коалиция. В декларация лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че с това разкритие се потвърждава тезата, че България е троянски кон на Русия в Европейския съюз.

"Ние от Синята коалиция като български граждани, се срамуваме, че половината - 13 от 26, български посланици в Европейския съюз са агенти на Държавна сигурност. Това само потвърждава за пореден път тезата на представители на Русия, че България е нейния Троянски кон в ЕС. Призоваваме спешно да бъдат отзовани тези посланици. Настояваме за законово ограничаване правото на агенти на ДЦ да заемат такива постове", обърна се към депутатите Димитров.

"Това ще бъде поредното изпитание за 41-вото Народно събрание, за да видим кои са демократите в тази зала и кои партии ще подкрепят това законодателно решение. Трябва да е ясно кой кой е в българската външна политика. С агенти на Държавна сигурност не можем да правим външна политика на Европейската народна партия. Това е невъзможно”, заяви още той.

БСП пък настоява посланиците, които са разкрити, че са бивши сътрудници на Държавна сигурност, да не бъдат отзовавани и да не се оказва политически натиск за тяхното оттегляне. Това се казва в официалната позиция на партията. От левицата  подчертава, че разкритата от Комисията информация е с давност повече от 20 години и нейната стойност има единствено и само морални измерения. Социалистите настояват ръководството на Министерството на външните работи да подходи отговорно и с необходимото уважение към дипломатите. Социалистите отбелязват, че тези дипломати са допринесли за създаването на новата външна политика на страната, за присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз. От БСП смятат, че външната ни политика ще трябва да се справи с мащабен удар, който ще има тежки дългосрочни последици за нейното ефективно функциониране.

Атанас Мерджанов от левицата, който е член на външната парламентарна комисия, коментира така: "Огласяването на сътрудниците на бившата държавна сигурност е неразумно действие. Това ще бъде сериозен удар върху съвременната българска политика, която ще преодолява отправените упреци. Обръщаме се към външния министър с призив за отговорно поведение - да запази достойнството и приноса на тези дипломати, тъй като през годините те са изграждани като сериозни професионалисти и имат решаващ принос за формирането на новата българска политика. По този начин накърняват се националните интереси в определени случаи и сигурността на страната. Никоя страна от ЕС не постъпва по такъв безразсъден начин."

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи на другите политически сили Народното събрание да излезе с обща декларация срещу огласените като сътрудници на ДС посланици. Окончателното решение ще бъде взето след среща на външния министър Николай Младенов с депутатите на ГЕРБ, съобщиха от пратията.