Синдикати: Демонополизацията на касата може да срине здравната система
Синдикати: Демонополизацията на касата може да срине здравната система / netinfo
Срив в здравната система прогнозират от КТПодкрепа”, ако правителството започне реформата с демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и въвеждането на частните здравни фондове от септември.

Управляващите нямат ясна програма как ще се договаря здравната рамка за следващата година и коя от конкурентните осигурителни институции ще използва 2-та процента увеличение на здравната вноска, заявиха от конфедерацията.

Не е ясно, дали изборът на частен здравен фонд е задължителен и кой ще договаря цените и обемите на извънболничната медицинска помощ, заяви д-р Евгени Душков от КТ „Подкрепа”.

„Кой ще плаща скъпоструващите програми и лечения. Всеки не е доволен от процента на реимбурсация, не е доволен, че чака в пациентски листи било за множествена склероза, било за други редки заболявания. Никъде не се посочва, че частните фондове ще поемат част от това плащане. Вие ще внесете например 50 лева, накрая на годината фондът дори щял да ви върне 70 или 80 на печалба. Това не е Америка, там е застрахователен модел, тук е осигурителен – плащат всички, ползват пациентите. Няма генериране на печалба, касата по закон няма печалба, парите се изразходват до стотинка”, коментира д-р Душков.

Според синдикатите реформата трябва да бъде обвързана с качество и да доведе до разбиване на монопола на лекарската съсловна организация, вместо на здравната каса. Под въпрос остава и ролята на държавата, която според новия модел не участва във финансирането на здравната система.