/ БТА
Държавата ще осигури още пари за кръвните центрове и за психиатричните болници.

Имаме уверение за допълнителни средства за кръвните центрове и за психиатричните болници, каза пред журналисти председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов. Той и представители на синдиката се срещнаха със служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Срещата беше по повод очакван анализ на разпределението на допълнителни 13 млн. лв. за центровете и филиалите за спешна медицинска помощ. Увеличението на заплатите е различно, като варира от три до седем процента, посочи Митов.

Търсим начини как да започнем да решаваме проблемите в болниците, тъй като те са търговски дружества и при тях министерството не може да помогне, добави той. По думите му ситуацията със заплатите в общинските болници е изключително тежка и предстои да се обмисля какво да се направи за тях. Митов поясни, че на срещата е обсъдена и темата за промяна на категорията на труд на работещите в центровете и филиалите за спешна медицинска помощ. Има нагласа от страна на министерството този проблем да бъде решен и начинът е чрез закон, допълни той.

Това, което се случва в последните две години е благодарение на нашите протести и договореностите, постигнати от нас, а социалните партньори подписват това, което синдикатът ни е договорил, каза Красимир Митов в коментар на въпрос за това, че "Защита" не е социален партньор в Националния съвет за тристранно сътрудничество и няма правомощия да договаря възнаграждения.

Милена Атанасова, заместник-председател на синдикат „Защита“ каза, че за първи път екип на Министерството на здравеопазването отчита необходимостта да се обмисли възможност за закон за спешната помощ. Поеха ангажимент да инициират и да бъде обсъден въпросът на междуведомствено ниво, добави тя.  
Предишната среща с ръководството на МЗ се състоя на 4 юни. Митов каза тогава, че заплатите за работещите в центровете и филиалите за спешна помощ не са разпределени правилно, а министър Кондева пое ангажимент да проследи случая.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Пеева/БТА