Валери Симеонов
Валери Симеонов / Правителствена информационна служба

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов коментира последните постове на обвиняемия Васил Божков. Лидерът на НФСБ беше депутатът, който поиска промени в Закона за хазарта и пръв заговори за бизнеса на Божков.

„За мене това са поредица от лъжи и недоказани обвинения. Защото и аз, все пак, се занимавам с бизнес. Това са и поредните измишльотини, да не кажа глупотевини“, коментира Валери Симеонов, цитиран от NOVA.

„Все пак не става въпрос за бизнес с наркотици, за наркопласмент. Където се дават съответните наркотици и се дават пари на ръка. Тука става въпрос за бизнес, който е под прожекторите“, коментира още депутатът.

„Когато се продават тези талончета за търкане, съответните бензиностанции са се отчитали по банков път обратно. Няма толкова прост народ, който да повярва, че парите са се носили в чанти. С други думи – постъпленията са явни, те са публични“.

Симеонов припомни, че Божков е имал съдружници в своя бизнес.

„Просто цялата схема е  за глупави  хора и за хора, които не се занимават с бизнес. Ти да имаш някакви постъпления, след това да ги извадиш и да изчезнат тия пари. Как ще стане това?“, пита още Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ призна, че е имал среща с Божков докато беше вицепремиер. Хазартният бос се опитвал да го разубеди от намерението му да внесе поправки в Закона за хазарта, които да ограничат неговата дейност. Не се опитал обаче да предлага подкуп.

Симеонов за олигарсите, изригна пак и срещу bTV

„Не е , лично на мен не са предлагали никакви средства, за да преустановя движението на Закона, внасянето му в зала. От 2018 година – април-май месец, когато беше внесен в Народното събрание. Може би, защото направихме разговор с г-н Божков. Той дойде при мен , в кабинета ми на вицепремиер. Може би е преценил, много бързо е преценил, че няма да може да ме изкуши с някакви рушвети и се е отказал.  Това е по отношение на моето  участие при внасянето на Закона“, хвърли светлина Симеонов.
Не се страхувал и от компромати, въпреки че бил сигурен, че Божков записва своите срещи.

„Няма да бъде изненадан, защото, така, публично известно е в София, че този човек ходи с  два джиесема. Единият, с който говори, и го слага на масата. Другият, който е в джоба му и записва. Така че, нямам никакви притеснения. И да излезе някакъв запис, нека излиза. Имало е свидетел на нашите разговори – неговият адвокат. Той няма какво да изкара от тези разговори“, коментира Симеонов.

А при срещата си с него Божков питал защо е необходим такъв закон, изтъквал, че много хора са заети с бранша и щели да останат без работа.

„Всички знаем, че неговият бизнес беше без разходи, пък с огромни приходи. Неговата хитра схема е такава, че просто е успяла да се намести на място, където има само приходи. Никакви разходи, освен печатането на талоните, с неясен брой - в Индия, защото така беше – това се установи. Самите талони, неясно колко, са вкарани в държавата“, разкри още от схемите Симеонов.

Управителят на Националната лотария Димитър Ганев пък обяви, че не знае за схемите, които описва неговият доскорошен съдружник Божков.

„Значи, не мисля да коментирам въобще тая тема. Нямам такава информация, но не мисля да я коментирам въобще“, каза Ганев.

„Аз нямам никаква информация да се е случвало подобно нещо. Трябва да си търсите самият г-н Божков. Аз такива неща не съм говорил, пред никой, не знам да има  такива неща“, заключи още той.  
NOVA