Симеон Сакскобургготски трябва да върне двореца „Ситняково на държавата
Симеон Сакскобургготски трябва да върне двореца „Ситняково на държавата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дворецът "Ситняково" е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок.

Това реши Софийският апелативен съд (САС), потвърждавайки първоинстанционното решение на Софийски Окръжен съд, пише „Труд". Двете царски особи бяха осъдени да предадат владението на имота в държавна полза. Съдът уважи и предявените от защитниците на държавата претенции за обезщетение заради "неоснователното й лишаване от ползване" на разкошната сграда.

Това е първото от петте дела за т.нар. „царски" имоти, които държавата печели и на втора инстанция. То бе обявено за решаване още на първото открито заседание на САС, след като доказателствените искания на наследниците на бившите монарси не бяха уважени, припомни вчера адв. Ирен Савова.

Съдебният спор продължава вече 4-5 години, а папките по съдебното производство съдържат над две хиляди страници документи. По подобие на предишните дела, спечелени от държавата на първа инстанция, и тук съдът е установил, че т.нар.

Интендантство на цивилната листа на монарха е владяло имота в качеството си на държавна институция, а не, както ответниците Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза твърдят - като "граждански институт, представляващ царя и владеещ в полза на бившите царе Фердинанд и Борис III".

Комплексът "Ситняково" е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон. Днес той е със статут на недвижима културна ценност. Състои се от три сгради, а прилежащата му земя е над 20 декара. През 1993 г. той е предоставен за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите. А през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.