Симеон поиска и получи оставките на старото ръководство на НДСВ
Симеон поиска и получи оставките на старото ръководство на НДСВ / снимка: Sofia Photo Agency

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски поиска и получи оставките на старото партийно ръководство. След заседание на ПГ на НДСВ, в което участва и лидерът, оставки подадоха трима от бившите му заместници Пламен Панайотов, Соломон Паси и Николай Свинаров. Стана ясно, че на този етап промени в жълтата парламентарна група няма да има. Въпросът за легитимността на извънредния конгрес не е бил обсъждан на заседанието.

Лидерът на НДСВ съобщи, че още преди конгреса оставки при лидера са депозирали Милен Велчев и Долорес Арсенова, заедно със секретарят на НДСВ Владимир Дончев.Същото сториха след призива на Симеон Сакскобургготски останалите трима негови заместници – Панайотов, Паси и Свинаров.

„Публично обявих, че тук не става въпрос за битка за постове, а за отстояването на принципи. Удовлетворен съм от чутото от нашия лидер и затова подадох оставка” – беше лаконичен Пламен Панайотов. Според Соломон Паси НДСВ е на път да преодолее кризата след конгреса. „В знак на доказателство, че по никакъв начин не се интересувам от принципи, а от позиции подадох оставката си от старото ръководство на НДСВ – това е съвсем коректно, честно и морално”, каза Паси.

Николай Свинаров обясни, че няма спомен лидерът да му е искал оставката още преди конгреса, както съобщи самият Симеон Сакскобургготски. Лидерът на НДСВ призна пред медиите, че на последното заседание на ръководството е споделил на заместниците си, че очаква от тях да получи оставките им – нещо, което било „традиция или етика”.

„Подадох оставката си без мотиви, защото я поиска лидерът – за мен по устав оставката ми беше дадена в момента на започването на конгреса”, обясни Николай Свинаров. Според него вместо към конфронтация, се върви към помирение и дебат в НДСВ.

Очаква се лидерът да реши чии оставки ще приеме и чии не. Запитан приема ли връчените по-рано оставки на Милен Велчев, Долорес Арсенова и Владимир Дончев Сакскобургготски каза, че оттук нататък това е чисто политическо решение и то ще зависи от него.

Въпреки обещанието да направи радикални промени в жълтата група, Сакскобургготски не предприе такъв ход с обяснението, че промени ще станат след обсъждане вътре в НДСВ. Даже не прие единствената подадена оставка на зам.-председателя на групата Минчо Спасов.

Сакскобургготски не вижда основание депутати да напускат жълтата група. „Едва ли, не виждам нужда от това”, каза той. Запитан нужни ли са промени в ПГ на НДСВ лидерът на партията посочи, че е изслушал всички неща, които са били казани, а оттам нататък ще се прецени в ръководствата, без да уточни кои ръководства. Но няма защо да има толкова много напрежение, тревога или да се предполагат всевъзможни невероятни схеми за някакви нови коалиции, допълни Симеон Сакскобургготски.

Следващите стъпки са вътрешнопартиен въпрос, подчерта лидерът на НДСВ и заяви: „Радикалните промени ще се проведат, когато има вече някои реакции и след като обсъдим, но се обсъжда вътре, защото публичният дуел не е полезен”.

След заседанието всички коментираха, че в НДСВ се отива към дебат и помирение и партията е на път да преодолее кризата след конгреса.

Пред депутатите Симеон Сакскобургготски не е казал дали смята за легитимен оспорвания конгрес на жълтите. Това ще се обсъди, каза само той пред медиите. Запитан за манипулации на форума лидерът каза, че тези неща се доказвали, а не се разказвали.

Въпросите за евентуални оставки на жълти министри бяха насочвани и от Симеон Сакскобургготски и от депутатите на НДСВ към премиера.

„Въпросът за оттеглянето ми е станал може би още по-активен, откакто навърших 70 г., но днес бих казал не е на дневен ред”, каза лидерът на НДСВ.