Силистра празнува 19-вековен юбилей
Силистра празнува 19-вековен юбилей / netinfo

С празнична литургия и Водосвет отслужени от доростолския митрополит Иларион на площад Свобода в Силистра започна общоградско веселие по случай Кръстовден – празник на града и по случай 1900 годишнината от основаването му.

Президентът Георги Първанов, под чийто патронаж преминава 19-вековният юбилей на Силистра, тази вечер ще поздрави силистренци лично. През деня издателство "Захари Стоянов" и двайсет български творци ще обявят в хилядолетния град началото на националните културни празници „Албена-2006”. С детско шоу „Здравей, Силистра” ще се забавляват малките добруджанци по случай двойния празник.

За 1900-годишнината в Силистра гостуват делегации на побратимени градове от пет европейски държави. На тържествения концерт довечера ще присъстват народни представители и именити добруджанци, живеещи в България и чужбина.

За първи път римското име на Силистра – Дорусторум, което означава "яка крепост", се споменава в заповед на император Траян за преместването на 11-и Клавдиев легион по тези места през 106 г. сл. Хр. Това дава основание на историците за честване на 19-вековния юбилейна на Силистра през тази година.