Дългото затъмнение между институционалните отношения между МВР и прокуратурата, което беше въз основа на политическите атаки срещу съдебната властта, даде горчиви плодове. В борбата срещу нелегалната миграция в опазването на границата загинаха четирима полицаи. Свидетели сме как вече правоохранителните органи започнаха да говорят на един език, започна добро взаимодействие и по този начин се надяваме да пресечем този род престъпност, която засяга доста страни и граждани. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Свидетели сме на рязко увеличение на мигрантския натиск за миналата година - има петкратно увеличение на незаконната миграция на българо-турската граница спрямо 2021 г. Увеличението стига нива, каквито не сме виждали от 2013 г., отбеляза още говорителят на главния прокурор.

Спецакция „Хавала“ срещу канали за незаконен трафик на мигранти, има задържани

"По разпореждане на главния прокурор и под ръководството на прокуратуратите в страната, днес служители на ГДБОП, служители на ДАНС, СДВР, жандармерията, извършват претърсвания на лица, за които има данни, че са свързани с каналджийство и трафик на мигранти", изтъкна още тя.

Нелегалните мигранти са предимно от Афганистан и Сирия, напоследък все по-често се забелязват и марокански граждани.

Има ръст на установени нелегални мигранти, задържани във вътрешността на страната.

Над 1000 досъдебни производства са образувани през миналата година, а над 500 са внесените в съда обвинителните актове, повдигнати са обвинения на общо 940 души. 590 са каналджиите, които са осъдени, едва четири от тях са получили оправдателна присъда, отчете още Сийка Милева.

По отношение на акция "Хавала", която се провежда в цялата страна във връзка с пресичането на нелегалната миграция и каналджийството в страната, говорителят на главния прокурор посочи, че данните се обобщават и най-късно утре ще има яснота колко са задържаните, адресите, които са проверени, на колко души ще се повдигнат обвинения и т.н. Очаква се съвместен брифинг утре между МВР и прокуратурата именно по тази тема.

Сийка Милева засегна и темата с разследването на криптобанката Nexo. По думите ѝ все още се издирват двамата души, които са обявени за общонационално издирване, а предстои и да се наеме голяма международна компания, която да направи одит на компанията.