Ще искат повече възможности за самосезиране на комисията „Кушлев”
Ще искат повече възможности за самосезиране на комисията „Кушлев” / netinfo

Комисията „Кушлев” да може да се самосезира по сигнали за незаконно придобито имущество, без да има наказателно производство срещу притежателя на имуществото. Такива поправки ще предложат от мнозинството, след като с гласовете „против” на опозицията и „въздържал се” на ДПС, Народното събрание отхвърли измененията в Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпна дейност. С тях се искаше разширяване на правомощията на комисията.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов от левицата смята, че трябва да се изготвят по-радикални поправки в закона "Петканов". "Ние ще поставим въпроса за законния произход на богатствата, т.е. те ще трябва да покажат, че не са мошеници и че не са придобили по незаконен начин имуществото. Дали те са престъпници ще отговорят други органи не само в реда на наказателното производство", коментира Стоилов. Комисията да може да се самосезира и по информация на данъчните органи за неплатени данъци, ще предложат още управляващите.

Има различия по вариантите на решения, но е налице обща воля за борба с този вид престъпност, категоричен бе председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов. По думите му приемането на подобни изменения ще е знак както за българските граждани, така и за европейските ни партньори за справянето в борбата с корупцията и престъпността. Макар да се въздържаха при гласуването, от ДПС изразиха готовност да участват в работната група, която ще изготви новите изменения в закона.

От опозицията, в лицето на Атанас Атанасов от ДСБ, разкритикуваха новите хрумвания на управляващите. "Идеята комисията "Кушлев" да се сезира сама, без да има образувано досъдебно производство за извършено престъпление, означава, че те заимстват идеи от времето на Тодор Живков. По комунистическо време едни комисии, без да събират доказателства, можеха да обвинят пред съда когото си искат и този, когото го обвинят пред съда да има задължението да отговаря, че няма сестра. Това просто е абсурдно и съм изумен от това, което правят", коментира Атанасов.