Шофьорът на цистерната висял 2 часа на колана си на отворен прозорец
Шофьорът на цистерната висял 2 часа на колана си на отворен прозорец / снимки: БГНЕС
Шофьорът на цистерната висял 2 часа на колана си на отворен прозорец
81356
Шофьорът на цистерната висял 2 часа на колана си на отворен прозорец
  • Шофьорът на цистерната висял 2 часа на колана си на отворен прозорец

62 души, от които 35 полицаи, са взели участие в спасяването на шофьора от катастрофиралата снощи цистерна на магистрала „Хемус”. В сложната операция са взели участие екипи от Ботевград и София. Действията по изваждането на шофьора от кабината на цистерната са били в рамките на 15 минути, а разчистването и обезопасяването на пътя е продължило до 2.00 ч. след полунощ.

Цистерна увисна от виадукт на „Хемус”

Вчера в 17.45 ч. на телефон 112 е подаден сигнал за катастрофирала цистерна на магистрала „Хемус”. Два часа по-късно започва спасителната операция и за 15 минути шофьорът е изваден от висящата от моста кабина на цистерната, каза началникът на Националния оперативен център към пожарната служба Тошко Бързилов.

„През цялото време от пристигането на нашите първи екипи до спасяването на водача, постоянно наш човек контактуваше с него, за да може да бъде в адекватно състояние, да не загуби съзнание или да се отпусне. Този човек вися над два часа над пропаст. Спасителите проведоха операцията за много кратко време, около 19.40 ч. започнахме, в 20.00 ч. приключи с изваждането на водача на автомобила. После започнаха дейностите по обезопасяване на трасето, на цистерната , изтеглянето й и освобождаването на пътното платно, което приключи около 2.00 ч. през нощта”, обясни той.

Със зрелищна акция спасиха шофьора на катастрофиралата цистерна (ВИДЕО)

В цистерната е имало остатъчни количества газ и за да се предотврати взрив тя е била обливана с вода непрекъснато. През цялото време е имало сериозен риск кабината да се откъсне и да падне в пропастта, заяви старши спасител Кирил Дикански, който е извадил шофьора.

Шофьорът на цистерната висял 2 часа на колана си на отворен прозорец
netinfo

Шофьорът на цистерната си спомня целия инцидент на магистрала „Хемус”

„Положението на човека не беше никак добре. Той висеше през долния прозорец на кабината и само на мускулите на раменете си се задържаше. Върху него бяха натрупани разни парчета от кабината, матраци, одеяла и други работи. Поразчистих, стигнах до него, осигурих го, вързах го през гърдите. Кабината се поклащаше от време на време, не беше много устойчива. Късмет беше, че човекът не беше ранен сериозно и не се налагаше поставянето му в носилка”, разказа за спасяването Дикански.

От пожарната коментираха, че първоначалният план е включвал хеликоптер, който да участва в спасителната операция. В последствие екипите са се отказали от този вариант, заради силните ветрове и опасността въздушния поток от хеликоптера да доведе до падане на цистерната.