Шестте денонощия разследване на шесторното убийство в Нови Искър

Шесто денонощие продължава разследването на шесторното убийство в Нови Искър, извършено в новогодишната нощ. Шестима души, петима от които от едно семейство, бяха открити мъртви на 2 и 3 януари. На 4 януари бе съобщено, че има конкретен заподозрян за престъплението и на четвъртия ден от издирването му той също бе открит мъртъв, като се смята, че се е самоубил. Мотивът за убийствата се изяснява, макар по първоначална информация да бе съобщено, че мъжът, издирван от години за влязла в сила присъда, е убил цяло семейство заради любовна афера. Според разследващите шесторното убийство е без аналог в най-новата ни история.
 
Шесторното убийство в Нови Искър: престъпление без аналог в най-близката ни история

Шестте дни разследване
 
2 януари: Около 16 часа следобед в къща на улица „Лозянски път“ в Нови Искър бяха открити телата на петима души – на 41-годишния Неделчо Юнаков, на 19-годишния му син Георги, на доведената му 16-годишна дъщеря Нанси, на нейния приятел Боби, както и на 72-годишната й баба по майчина линия – Еленка. Всичките те са били застреляни с множество изстрели в къщата им, застреляно е открито и кучето им. Същия ден за издирване бе обявена 44-годишната Кети Кюхова, с която Юнаков живеел на семейни начала и е майка на тийнейджърката. Полицията съобщи, че търси и автомобила на семейството – джип BMW.

Психиатър за трагедията в Нови Искър: Убийството е извършено с аптекарска точност

3 януари: Сутринта на 3 януари съсед на семейството, който бил поемно лице при огледа на местопрестъплението, съобщи в телевизионен ефир, че издирваната е открита мъртва. Намерен бил и семейният автомобил в гориста местност край Нови Искър. По-късно в рамките на деня полицията и следствието дадоха брифинг и потвърдиха информацията. Междувременно стана ясно и че журналисти са открили тефтерче близо до мястото, където е намерено тялото на Кюхова, като графологична експертиза трябва да установи чие е. Разследващите оповестиха, че става дума за шесторно убийство, като жертвите са застреляни с повече от един куршум.  Главният комисар на МВР старши комисар Младен Маринов посочи, че се работи по всички версии за престъплението. Той бе категоричен, че няма заподозрени сред близките на жертвите.
 
Спецакция в село Луково във връзка с убийствата в Нови Искър

4 януари:
На 4 януари стана ясно, че има конкретен заподозрян за шесторното убийство – 56-годишният Росен Ангелов – криминално проявен и осъждан. Полицията го обяви за общодържавно издирване и помоли хората за съдействие, предупреждавайки, че е възможно мъжът да е въоръжен и опасен. Междувременно в района около свогенското село Луково започна операция по издирване на заподозрения, като в нея се включи и хеликоптер.  Същия ден вечерта полицията претърсила вила край Луково, в която се предполага, че се е укривал  Ангелов.
 
В къщата на издирвания Росен Ангелов имало човек доскоро, компютърът бил включен (СНИМКИ)

5 януари: Кметът на Луково Румен Колев разказа в телевизионен ефир за огледа на къщата от разследващите. „В къщата видимо е живял човек, като до към 09:30 - 10:00 ч. сутринта вчера най-късно е напуснал къщата. Имаше включени електроуреди, компютърът беше включен. Явно човекът, който е бил вътре, се е уплашил. Имаше приготвена храна. Беше затоплено. Намерихме и снимки на Росен Ангелов. Те са иззети”, заяви Колев. Операцията по издирването на Ангелов продължи през целия ден. В хода на акцията, в която се включиха и военни, разследващите се натъкнаха на труп в река Искър. Оказа, че той е на човек, който бил в неизвестност от началото на декември.
 
Росен Ангелов извършил шесторното убийство в Нови Искър, действал сам

Следобед на 5 януари следствие и полицията заявиха категорично: по недвусмислен начин, чрез ДНК анализ е доказано, че извършител на жестокото престъпление е Росен Ангелов. Той имал връзка с Кети Кюхова, която продължавала в период от шест месеца преди убийството. Стана ясно и че МВР издирвало Ангелов в продължение на 8 години заради влязла в сила присъда, която е произнесена задочно, тъй като мъжът се укрил. Полицията направила няколко опита да го залови през годините след получена информация, които обаче се оказали неуспешни.

Нови разкрития за издирвания Росен Ангелов (ВИДЕО)

Укрилият се от правосъдие имал три ефективни присъди: за кражба от 1984 година, като тази присъда излежал; за изнасилване от 1999 година, като тези присъда била 7-годишна, но бил пуснат предсрочно през 2002 година, а третата присъда – за осем години лишаване от свобода, преди която извършителят се укрил, била за блудство с дете. Междувременно Ангелов нямал документи и работа, издържал се от заеми и дребни услуги, наричали го „горския човек“, твърдяха от полицията. Издирването му продължи, като той бе задочно обвинен за шесторното убийство.
 
6 януари: Въпреки усилията, на Йордановден все още нямаше следа от Ангелов. Стана ясно, че полицията проверила адреси в столичните квартали Дружба, Люлин и Надежда, където той живеел през годините. Търсенето му продължи и в района на Луково. Междувременно от тефтера, открит край тялото на Кюхова, „излязоха“ и записки за това как се смятат вот и преференции от последните парламентарни избори. 
 
7 януари: На Ивановден полицията съобщи, че в изоставена постройка в село Луково е открит труп на мъж с огнестрелна рана в слепоочието. Мъжът прилича на издирвания Росен Ангелов.

Издирваният за шесторното убийство Росен Ангелов се е самоубил

"Около 14.00 ч. при поредното претърсване на изоставена къща е намерено тялото на мъж, който по възраст и описание отговаря на издирваното лице. Държал е пистолет в ръката си. На пръв поглед се вижда, че е имал огнестрелна рана в слепоочието, към момента не можем да кажем кога е настъпила смъртта", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.


Експертиза ще докаже дали откритото тяло е на Росен Ангелов

Предстои времето на смъртта и самоличността на загиналия да бъдат съответно установени и потвърдени от експертизи. Маринов допълни, че разследването продължава, като се образува досъдебно производство и за седмия намерен труп. Изяснява се и мотивът за извършеното престъпление макар според първоначалните разкрития той да е личен - връзка между Ангелов и Кюхова.
 
Какво разказва за Росен Ангелов последният му работодател?

В деня, в който бе открит трупът, за който се предполага, че е на Ангелов, бе обявено и че докато е издирван през изминалите години, Ангелов работел като строител и в автосервиз без договор и документи. Последният му работодател го описва като затворен човек, но сприхав. Твърди, че Ангелов и Кюхова се запознали в къща в Нови Искър и връзката им продължила до ноември, а в последно време соченият за убиец на шестима станал затворен и особен. По разказа на Драгомир Кюхова и Ангелов продължили да си пишат, но последният станал „съвсем различен човек“.