/ БГНЕС
Във връзка с разпространената от прокуратурата информация за комуникация между секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на Върховния административен съд (ВАС),  председателят на Георги Чолаков разпореди вътрешна проверка по случая. Това съобщиха от кабинета на Чолаков.  

Миналата седмица държавното обвинение разпространи чатове между Пламен Бобоков – обвиняем по делото за аферата „Боклукгейт“ – и двама мъже с властови позиции. Единият бе русенският прокурор Николай Николов, а другият секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов.

От комуникацията на Узунов с Бобоков става ясно, че двамата са обсъждали окончателното решение на ВАС по казуса с либийския танкер „Бадр“, чиято собственост беше спорна. От разпространените от прокуратурата чатове стана известно, че настоящият секретар по правни въпроси и антикорупция в кабинета на Румен Радев се е сдобил с решението на ВАС шест дни преди то да бъде обявено и още преди то да бъде подписано от който и да е от тримата съдии в състава, след което го е изпратил на Пламен Бобоков. Самият интерес на бизнесмена към все още неподписаното решение на съда по казуса с кораба „Бадр“ също е съмнителен, особено на фона на преките му бизнес контакти с либийската страна.

Тези разкрития обаче повдигнаха няколко много важни въпроса относно това как решението е изтекло от ВАС и замесени ли са в това съдиите от състава, чийто отговори предстои тепърва да станат ясни.

„Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията“, обясняват от ВАС стартирането на проверката.