Протестът на площад "Народно събрание" е нерегламентиран, каза Хаджиев
Това, което се случва сега пред сградата на НС, цели единствено и само ескалация на напрежението, това заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев пред NOVA.

"Получихме информация, че на протеста има провокатори", допълни той.

Напрежение пред старата сграда на НС на протеста в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Демонстрантите на протеста в София настояват да преминат през кордона, за да стигнат до Паметника на Незнайния войн и храм-паметника “Св. Александър Невски”. Хаджиев коментира, че могат да стигнат по всеки друг начин до тези места, но не и през кордона.

Той каза още, че по-рано днес на поставено КПП органите на реда са задържали един човек за носене на забранени предмети.

Според информация на NOVA преди минути при опит да се пробие кордонът, са задържани двама души. Директорът на СДВР не коментира тази информация, а каза само, че утре ще стане ясно колко са задържаните и защо.

"Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на „Да, България” както до нас, така и до Столичната община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад „Независимост” и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие. Онова, което се случва пред сградата на Народното събрание цели само ескалация на напрежението. Гражданите имат абсолютното право да достигнат до паметника на Незнайния войн по всеки един маршрут. Сградата на НС е стратегически обект от националната сигурност и няма как да минат през полицейския кордон”, обясни за ст. ком. Хаджиев.
NOVA