Шефът на Пътна полиция подкрепя идеята за регламентиране на гонките
Шефът на Пътна полиция подкрепя идеята за регламентиране на гонките / netinfo
Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките
85177
Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките
Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките
  • Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките
  • Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките

Полиция, пожарна и линейка да присъстват при провеждане на гонки с автомобили. Такива предложения бяха обсъдени по време на дебат в Народното събрание за ограничаване на незаконните състезания.

Шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски коментира, че не е достатъчно да се вземат мерки срещу гонките, а е необходимо да се регламентират подходящи места, на които да се провеждат такива състезания, като идеята е гонки да се правят в присъствието на полиция и по някакви правила.

Борисов: Да се взимат колите на пияни шофьори и участници в гонки

Има мерки, които могат да помогнат в борбата с незаконните състезания с автомобили по пътищата на България, каза шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Според него обаче е необходимо гонките да се регламентират.

"Тъй като в такива нелегални състезания участват млади хора, това трябва да бъде регламентирано. Има нагласа тези състезания да бъдат регламентирани и да се провеждат по правила с присъствие на полицейски служители и лекари и да могат младите хора да отидат, да покарат и като излязат на пътя, да спазват правилата", каза Рановски.

Любители на високите скорости искат законни писти

Има идея автомобилите, които искат да участват в гонка, да бъдат проверявани за изрядни документи, "Гражданска отговорност" и извършен технически преглед. А шофьорите да бъдат тествани за употреба на алкохол и наркотици.

Румен Вергиев, който е участник в гонки, е категоричен, че всички тези мерки могат да бъдат приложени на практика, но най-важното нещо е да има определени места за провеждане на състезания.

"Чел съм и знам, че има много казарми, които са общински, не се ползват и могат да бъдат пригодени, както и неизползваеми летища. Просто ако има такива места, където хората да могат да се състезават легално, голяма част ще се пренесат там и няма да го правят на пътя", смята той.

31 са основните места, в които се провеждат гонки с автомобили, уточниха от Пътна полиция. От средата на миналата година досега са получени много сигнали за незаконни състезания, но при пристигане на полицейските екипи не са установени нарушения, а единствено струпване на хора и автомобили. Поради тази причина няма и наложени актове и глоби.