Шефът на НСО докладва за пътните инциденти с коли на службата
Шефът на НСО докладва за пътните инциденти с коли на службата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

31 произшествия с коли на Националната служба за охрана е имало през изминалата година. 7 от тях са били по вина на нейни служители. Това съобщи началникът на НСО ген. Димитър Димитров. При нито един от инцидентите не е имало случаи на ранени или пострадали хора, добави той.

Димитров обаче не скри, че е налице увеличение на инцидентите с около 20% в сравнение с 2009 г. „Причините са различни”, добави Димитров и даде за пример основно неспазването на дистанция и отнемането на предимство.

„Произшествията са само с леки автомобили, част от които са били със специален режим на движение, в 99 процента от случаите нашите автомобили са били със специален режим на движение”, посочи Димитров. „Общо взето произшествията в 94% от случаите са били леки и автомобилите са продължили да изпълняват служебните задачи”, допълни той. По думите му скоростният лимит за колите на НСО е 120 км/ч.

„Мерките срещу подобни произшествия са комплекс, част от тях имат всекидневен характер, други - планов, от всекидневни инструктажи до обучението и изпитите на служителите. В седемте случая по вина на службата има наказани служители. Наказанията са различни - мъмрене, строго мъмрене, включително и финансови
санкции”, каза Димитров, цитиран от БТА.

На заседанието на постоянно действащата подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба „Военна информация” към Министерството на отбраната началникът на службата ген. Димитър Димитров заяви още, че НСО не разполага и не използва специални разузнавателни средства. „Поне досега смятам, че сме оправдали доверието на политиците и държавниците, не съм чул последните 20 години да има изнесена информация от НСО по отношение както за частния живот на политиците, така и по отношение на изпълнение на някакви служебни задачи”, каза Димитров.