/ Георги Димитров
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да допусне рязка промяна на цените на електроенергията и на топлинната енергия от 1 юли.

Това каза председателят на регулатора Иван Иванов пред журналисти преди началото на специализирано събитие "Energy of Tomorrow", което се провежда в "Интер Експо Център" в София.

Той добави, че по повод цените на природния газ българските граждани трябва да бъдат спокойни, защото не само са осигурени доставките до края на годината, но и синьото гориво продължава да поевтинява в Европа.

В рамките на следващите две седмици ще се разбере дали български компании имат намерение да участват в общите покупки на газ от страна на Европейския съюз. "Именно от днес трябва да започне приемането на заявките. Не зная дали това ще бъдат официални заявки от "Булгаргаз" или и от други компании", коментира Иванов.

КЕВР: За 2022 г. цените на тока за битовите клиенти се увеличиха с 3,4%, топлоенергията - с до 30%

На въпрос кога електроразпределителните дружества ще получат пари от Европа за подмяна на измервателните устройства на електроенергия с "умни" електромери, Иванов отговори, че парите ще дойдат от Модернизационния фонд. По този начин от страна на Европейската комисия ще се предоставят средства за електроразпределителните дружества.

Иванов уточни, че дружествата трябва да участват, като представят своите проекти. "Зная, че поне едно от дружествата има намерение да закупи голямо количество "умни" електромери за дистанционно отчитане, включително за управление на потреблението", заяви Иванов. Председателят на КЕВР обаче уточни, че към момента няма изискване към регулатора с подзаконов акт да определи някакви параметри.
Антоан Николов/БТА