ток електричество
ток електричество / БГНЕС
На заседание, проведено на 23.03.2023 г., Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което наложи имуществена санкция в размер на 165 238 лв. на енергийно дружество за извършена манипулация на пазара. Установено е, че това е ставало чрез разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing), което е нарушение относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT). Нарушението е извършено за периода 01.01.2021 г. – 31.03.2022 г. на пазарен сегмент „В рамките на деня“ на БНЕБ ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

Съгласно REMIT манипулация чрез разслояване и лъжливи поръчки е налице при „издаване на множество или големи нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, често далеч от най-високата оферта „купува“ и най-ниската оферта „продава“, с цел да бъде извършена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След извършване на търговията, нарежданията се отменят без намерение да бъдат изпълнени — тази практика обикновено е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки“, уточняват от регулатора.

КЕВР глоби 6 дружества за манипулация на енергийния пазар

След прилагане на индикаторите на Насоките за разслояване и лъжливо поведение, изработени от европейската Агенция за сътрудничество на енергийните регулатори /АСРЕ/, КЕВР установи, че дружеството е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно намаление на цената на определени продукти единствено в своя изгода. По този начин дружеството е създало впечатление сред останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на „Енерджи Съплай“ ЕООД електроенергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, ако не беше манипулативното поведение. След това необосновано краткосрочно намаляване на цената, дружеството е отменило своите нареждания за продажба и реално е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, чрез което е реализирало необоснована печалба. Това поведение се определя като осъществяване по манипулативен начин на сделки за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент „В рамките на деня“.

С приетото решение Комисията наложи на дружеството незабавно да прекрати установеното нарушение.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за установена манипулация на пазара на едро на енергия в съответствие с чл. 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011. С решение от 25.11.2022 г.

Комисията санкционира шест енергийни дружества, като им наложи имуществени санкции в общ размер 1 258 419 лв.