/ iStock/Getty Images
Завърши националното учение "Stealth Dagger 2021" на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за сертифициране на Тактическа група за специални операции към силите за отговор на НАТО през 2022 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В учението, което се проведе от 21 юни до 2 юли, са участвали близо 190 военнослужещи от СКСО, Военновъздушните сили и Военноморските сили. Логистичната поддръжка е била подпомогната от 110-и Логистичен полк от Сухопътните войски.

По време на учението са били извършени успешно специални операции в целия спектър на основните задачи на Силите за специални операции (ССО) - директни действия, специално разузнаване и военно подпомагане.

На територията на Южна България и северното Черноморие са били отработени въпроси по инфилтриране и ексфилтрация на взводове за специално разузнаване както по вода, така и по въздух в тъмната част на денонощието, специално разузнаване в различна среда и директни действия срещу конвенционални и неконвенционални цели.

За първи път под командването на СКСО са били придадени тимове за морски специални операции от ВМС, които са действали в състава на Морска тактическа група за Специални операции.

В края на учението групата е получила оценка "Боеготов", както от националната група за сертификация, така и от представителите от НАТО, посочват от МО.