СЕМ предлага законодателни промени за отказ от връчване на актове за нарушения
СЕМ предлага законодателни промени за отказ от връчване на актове за нарушения / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще предложи на Комисията за култура и медии в 42-рото Народно събрание да разгледа законодателни промени, свързани с казуси като този с телевизия „Алфа" и отказът да бъдат получени 11 акта на СЕМ за различни нарушения. Това каза за агенция „Фокус" Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

11 акта за нарушения са били съставени на телевизия „Алфа" в последната половин година, но нито един от тях не е бил връчен на юридическия собственик на медията Волен Сидеров. „Просто се крие от нашите експерти. Това мен адски много ме притеснява. Неведнъж съм поставяла въпроса на заседание на съвета за това, че ние от една страна, губим от това, че не можем ефективно да вършим своята дейност до край, защото не е въпросът само в съставянето на акта е дейност, а и в неговото връчване и довеждане на дейността до край. Губим и събираемост на средства от тези актове. Не на последно място, подобни актове имат в крайна сметка възпитателно значение, тъй като след като е констатирано нарушение, актът указва това, както и как да се коригира то", обясни Мария Стоянова.

„Предложих на колегите - да се обърнем с предложение към комисията за култура и медии в 42-рото Народно събрание за поправки в Закона за радио и телевизия и те приеха това предложение. Ние ще направим такива поправки, свързани с връчването на актовете. Доколкото знам, беше направена промяна в законодателството така, че ако някой се опитва да се крие от получаването на призовка, при втори направен опит да се смята, че тя му е връчена. Ще направим предложение за промяна в този смисъл и при нас", обясни Стоянова.

По думите й смисълът на тези актове не е СЕМ само да покаже мускули. „Смисълът на актовете и наказанията по принцип е възпитателен - когато бъдеш хванат в грешка, тя ти бъде показана и доказана, тогава очакванията на законодателя и регулатора са тази грешка повече да не я допускаш. Защото законът предвижда по-строги мерки, при повторни такива нарушения", каза тя.

Прецедент е в България политическа партия да има телевизия. Друг такъв случай в Европа няма и това също е нещо, с което трябва да се занимае комисията по култура и медии, каза Мария Стоянова.

"За съжаление, нашето законодателство не забранява политически парии да имат телевизии. Това, обаче не бива автоматически да означава, че това е позволено, защото има и други държави в Европа, в които това изрично не е забранено, но не е и допуснато. Затова аз казвам, че ние доста сериозно трябва да се замислим по въпроса за това - дали изобщо не трябва да поправим Закона за радио и телевизия така, че в него да няма такава възможност", каза Мария Стоянова.