/ iStock/Getty Images
Всеки от осъдените ще плати солидарно и по 2689,99 лв. разноски по делото - една осма от общата сума в размер на 21 519,87 лв.
Седем от обвинените от Специализираната прокуратура като участници в организирана престъпна група за телефонни измами от град Левски получиха ефективни наказания, а един - условно, след като Специализираният наказателен съд одобри постигнатото от тях споразумение с прокуратурата, съобщиха от обвинението.

Задържаха 24-годишен мъж, част от група за "ало" измами, действали в София и Левски

Участниците в групата се признаха за виновни, възстановиха изцяло нанесените от тях щети на петима пострадали в размер на общо 34 316,74 лв. и се отказаха от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Наказания от по 3 години и 3 месеца и 3 години лишаване от свобода приеха да изтърпят ръководителите на групата Васил С. и Димитър С. (и двамата осъждани за същото престъпление).

Двама от участниците в групата ще изтърпяват ефективни наказания от 2 г. и 2 м. лишаване от свобода, двама - 2 г. и 1 м. и един - 2 години. Наказанието на осмия участник в групата е 1 г. и 1 м. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност участниците в групата на 31 август 2019 г. за това, че от януари 2018 г. до задържането им, в условията на продължавано престъпление, измамили петима възрастни.

8 души са арестувани от разбитата група за "ало" измами в град Левски

Представяли се за служители на МВР и ги убеждавали да съдействат за задържането на телефонни измамници.
Участник в групата се обаждал на набелязаната жертва, твърдейки, че е служител в „Криминална полиция“.

Предупреждавал жената, че вероятно ще бъде „атакувана“ от измамници. След това по телефона се обаждал друг участник в схемата, който заявявал, че знае къде са всичките налични пари и ценности в дома й, и ако не му ги предаде, ще влезе и ще ги вземе насила. Жертвата незабавно звъняла за помощ на „полицая“, който предлагал да му даде парите и ценностите, за да ги пази докато измамниците бъдат задържани.

По тази схема групата нанесла имотна вреда на пет лица от София и страната в размер на над 34 хиляди лева. Част от тези средства - 2 399,86 лв., бяха задържани от разследващите и върнати на собственика им.

Оставиха в ареста шестима от задържаните за телефонни измами

На 9 октомври, останалите пари бяха внесени в сметка на Специализирания наказателен съд и ще бъдат върнати на пострадалите. От тях 4 443,29 лв. - на наследниците на измамена от групата възрастна жена, която е починала при катастрофа.

Всеки от осъдените ще плати солидарно и по 2689,99 лв. разноски по делото - една осма от общата сума в размер на 21 519,87 лв. Решението на Специализирания наказателен съд има последиците на влязла в сила присъда и подлежи на незабавно изпълнение.