СДОТО вън от МВР, става ДАТО
СДОТО вън от МВР, става ДАТО / снимка: Sofia Photo Agency, архив
СДОТО вън от МВР, става ДАТО
65359
СДОТО вън от МВР, става ДАТО
  • СДОТО вън от МВР, става ДАТО

СДОТО излиза от МВР и вече ще бъде отделна агенция към Министерския съвет - Държавна агенция "Технически операции" и отново ще е ангажирана с прилагането на СРС-та. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за специалните разузнавателни средства.

Така вече ще бъде върнато и националното бюро за контрол на СРС-тата, което ще бъде независим държавен орган.

С промените беше решено, че наличието на данни от СРС- та по наказателните дела няма вече да бъде повод за автоматично закриване на съдебните процеси.

След окончателното приемане на промените разрешение за използване на СРС ще се издава само от председателя на окръжния съд в района, където е извършено престъплението. Освен това съдията вече ще има право да изисква всички документи по делата или разследвания преди да даде разрешение за прилагане на СРС-та.

Ето какво обясни шефът на парламентарната правна комисия Христо Бисеров: „Въвеждаме и принципа за финансовата обвързаност, което означава, че за всеки конкретен случай на прилагане на СРС органът, който е поискал, ще трябва бюджетно да я осигурява. За целта възлагаме на МС до края на годината да създаде регламент как да се извършва това. Това правило ще влезе в сила в началото на следващата календарната година. Много важна промяна е възстановяването на бюрото за контрол - 5 души, избрани от НС, заедно с администрация, която ще имат, ще извършват оперативен контрол върху ежедневната работа по прилагането на СРС-та. Парламентарният контрол остава в Комисията, която беше създадена. Много важна промяна е, че премахнахме един текст в Закона за защита на класифицираната информация и вече съдебните дела няма да могат да се гледат при закрити врати само заради това, че има СРС-та. Това е една много дискутирана тема вече няколко години. Данните, събрани от СРС-та, няма да са тайна и още на фаза на предварителното производство. Нивото на полицейщината се намаля с една степен надолу”.