/ Деян Герговски
Лекарският съюз започва акция срещу насилието над медици
През последните две години има само две ефективни присъди за посегателство над медицински лица. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
 
Пак агресия в Спешна помощ: Младеж нападна фелдшер (ВИДЕО)

За периода 2014-2016 г. има осъден един човек. По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) от началото на тази година има 114 случая на вербална и 8 случая на физическа агресия в центрове за спешна помощ. Сред пострадалите вече има напускащи колеги, допълни д-р Маджаров.
 
Агресивен пациент потроши Спешното отделение в болницата в Перник

Агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по безкомпромисен начин и продължаваме да настояваме институциите да бъдат максимално строги, да не се взимат предвид смекчаващи вината обстоятелства, настоя д-р Маджаров.

Жена заключила и ругала екип на спешна помощ (ВИДЕО)

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков припомни, че здравното министерство има подписано споразумение с прокуратурата и разпореждане на главния прокурор за създаване на алгоритъм и привличане под незабавна отговорност за всеки, посегнал на медицинско лице.

Предложение: Нападението над лекари да се наказва и с общественополезен труд

Съсловната организация възобновява националната кампания срещу насилието над медици под наслов "Добрата дума лекува". Лице на кампанията е актьорът Владимир Карамазов, а инициативата е подкрепена и от омбудсмана Мая Манолова.