/ Деян Герговски
Над 250 незаети места за лекари има в центровете за спешна помощ в страната и техните филиали. На практика те работят с наполовина по-малко медици, отколкото е необходимо.
 
От дефицита не е пощадена и София. "В столицата липсват хора за 66 екипа. За град с тези мащаби те трябва да бъдат 80, но сформираме между 12 и 14", казва говорителят на Центъра за Спешна помощ (ЦСМП) за София Катя Сунгарска.
 

Деян Герговски


32 са лекарите в центъра в Добрич, като работещите там са общо 184 човека. Те отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервел, Шабла и Генерал Тошево.
 
Лекари се сблъскват със заплахи с ножове, пистолети и мачете

"Свободните места за доктори са 10", поясни шефът на Спешна помощ в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му натовареността на професията е причина за незаетите щатове. "След като индексираха заплатите и облекчиха процедурата за специализации на младите лекари, кандидатите за работа в центъра се увеличиха", уточни той.
 
Предимно пенсионери са спешните медици във Варненска област

Само през 2018-а там са назначени 20 новодипломирани медици от Медицинския университет във Варна, съобщава в. "Монитор". От тях обаче вече са започнали да напускат заради неблагоприятните условия на труд. Младите доктори се задържат около година. Според шефа на Спешна помощ-Добрич по-голям проблем от незаетите щатове е текучеството.
 

Деян Герговски


Шефът на ЦСМП във Варна д-р Мая Рашева също смята, че текучеството на кадри създава сериозни трудности. Там също назначават млади лекари всяка година, но те се задържат за кратко. В спешния център на областта работят предимно пенсионери.
 
Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове

"Към настоящия момент имаме недостиг от 10 лекари, но при положение, че по щат са 126, успяваме да преодолеем липсата им. Това са горе-долу лекарите за екип и половина. Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме ангажиментите си. Те са около 15 лекари и още толкова медицински сестри. Общо около 30 души, на които продължаваме да разчитаме", коментира д-р Рашева.
 
Проучване на кадровия състав в спешния център във Варна с филиалите му в областта показва, че повечето от медиците са в зряла и пенсионна възраст, като в общините Вълчидол, Дългопол и Провадия филиалите се обслужват само от пенсионери поради липсата на желаещи да работят в по-отдалечените райони.
 

Деян Герговски


Сега млад лекар започва работа във варненския спешен център със стартова заплата от 1236 лева, фелдшер - с 951 лв. и медицинска сестра - с 866 лв.
 
Идея: Пациентите, проявяващи агресия към медици, да влязат в черен списък

В Търговище към момента има необходимост от петима лекари, разказа директорът на Спешна помощ в града д-р Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващ персонал е 121 човека. "Независимо, че заплатите се индексират и в последно време хората получават добри пари, няма много желаещи да работят при нас, тъй като графиците са натоварени, работата е отговорна", коментира още д-р Андреева.